ОБРАТ! Зеленски: Готови сме за неутрален статут

снимка: © unsplash

Украйна е готова да обсъжда неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия, но той ще трябва да бъде гарантиран от трети страни и да бъде подложен на референдум, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за руски медии, цитирано от Ройтерс и БТА.

Руските власти са предупредили руските медии да не излъчват интервюто, което е с продължителност от 90 минути и е проведено чрез видеоконферентна връзка.

В него Зеленски през цялото време говори на руски език. Той отбелязва, че руското нахлуване в Украйна е довело до унищожението на градове с рускоезично население и до разрушения, по-големи от тези, причинени от войните в Чечения.

„Гаранции в сферата на сигурността и неутрален статут, безядрен статут на нашата държава. Готови сме за това. Това е най-важното“, казва Зеленски в интервюто.

В преговорите си с Русия украинските преговарящи обсъждат и въпроса с употребата на руския език в Украйна, заяви украинският лидер.

Зеленски каза още, че няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията й, предаде AFP.

Той каза, че е получил „сигнали“ от няколко руски бизнесмени, сред които и милиардерът Роман Абрамович – приближен на руския президент Владимир Путин и обект на европейски и британски санкции.

„Имахме сигнали от него и още няколко бизнесмени, предлагащи: „Можем да помогнем по един или друг начин, можем да направим нещо. Някои казаха, че са готови да помогнат за възстановяването на страната след войната. „Готови сме да прехвърлим бизнеса си в Украйна, живеем в Англия или някъде в Швейцария, искаме това. Но как да се направи така, че да не фигурираме в списъка със санкции?“, разказа Зеленски.

„Някои хора не искат да съобщят името си и казват, че желаят да помогнат на нашата армия, при все че са граждани на Руската Федерация“, отбеляза украинският президент.

Зеленски увери, че каквито и да са бизнесмените, готови да дарят пари в подкрепа на украинската армия, Украйна е готова да „гарантира тяхната безопасност, да им осигури работа и да даде възможност на бизнеса им да се развива“.

„Говоря конкретно за санкциите в нашата държава. Можем да го обсъдим, можем да обсъдим смяната на гражданството на тези хора“, обясни той и подчерта, че не е „задължително това да се прави публично“.

Според информация на Wall Street Journal Зеленски бил помолил американския президент Джо Байдън да не санкционира Роман Абрамович, тъй като той би могъл да играе роля в мирните преговори между Украйна и Русия, отбелязва AFP.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ