Нови санкции за Русия

снимка: © pixabay

Обединеното кралство, САЩ, Канада и Япония ще забранят вноса на руско злато в рамките на нови санкции, наложени на Русия в отговор на нейната инвазия на Украйна. Това обяви днес „Даунинг стрийт 10“ в първия ден на срещата на върха на Г-7 в Германия, предаде Франс прес.

„Тези мерки ще засегнат директно руските олигарси и ще поразят сърцето на военната машина на Путин“, заяви британският премиер Борис Джонсън, която участва в срещата на върха на Г-7 в комплекса Елмау в Бавария от днес до 28 юни.

„Путин пилее намаляващите си ресурси в тази безполезна и варварска война. Той подхранва егото си в ущърб на украинския и руския народ. Трябва да пресушим финансирането за режима на Путин. Това именно правим с нашите съюзници“, допълни Джонсън.

Русия е важен производител на злато. Износът на руско злато за миналата година възлизаше на близо 15 милиарда евро, според данни на „Даунинг стрийт 10“.

Забраната ще влезе в сила в скоро време и ще се прилага за новодобито или новорафинирано злато., предаде novini.bg.

Мярката няма да засегне златото с руски произход, което е било изнесено преди това от Русия, пояснява британското правителство.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ