Нови разкрития за потъването на крайцера „Москва“

снимка: © pexels

Съединените щати са обменили с Украйна разузнавателна информация за местоположението на руския ракетен крайцер „Москва“ преди удара, при който военният кораб беше потопен, предаде Асошиейтед прес.

Американско длъжностно лице заяви вчера, че Украйна сама е взела решение да стреля и да потопи флагмана на руския Черноморски флот, използвайки собствените си противокорабни ракети. Заради руските атаки от морето срещу украинските брегове САЩ са предоставили на Киев „разузнавателна информация“, която включва местоположението на руски военни кораби, каза пожелалият анонимност източник., предаде novini.bg.

Той заяви, че САЩ не са знаели предварително, че Украйна планира да нанесе удар по „Москва“. Телевизия Ен Би Си първа съобщи за американската роля в потопяването на кораба. 

Администрацията на Байдън увеличи обмена на разузнавателна информация с Украйна, наред с доставките на оръжия и ракети, за да ѝ помогне да отблъсне руското нашествие. Разкриването на американската подкрепа за удара по „Москва“ идва в момент, когато Белият дом е подложен на натиск от страна на републиканците да направи повече в подкрепа на украинската съпротива и когато социологическите проучвания показват, че американците се питат дали президентът Джо Байдън е достатъчно твърд към Русия.

Откакто руският президент Владимир Путин нареди на руските сили да нахлуят през февруари, Белият дом се опитва да балансира между подкрепата за Украйна, която е демократичен съюзник, и това да не направи нещо, което би провокирало пряка война между Русия и НАТО, отбелязва БТА.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ