НЕТАНЯХУ ОТЛОЖИ СЪДЕБНАТА РЕФОРМА, НО ПРОТЕСТИТЕ В ИЗРАЕЛ НЕ СТИХВАТ

снимка: capital

Израелският премиер Бенямин Нетаняху спря изпълнението на предприетите от него спорни планове за реформа на съда след ден на вълнения в цялата страна. Работниците се включиха в обща стачка срещу предложението, а стотици хиляди протестиращи излязоха по улиците.

В понеделник вечерта той заяви, че ще отложи приемането на законодателството до следващата парламентарна сесия, за да предотврати „разрив сред нашия народ“. Въпреки това не е ясно какво ще се постигне със забавянето му, освен че така ще си спечели време.

Решението му беше взето на фона на засилени протести, след като Нетаняху уволни министъра на отбраната Йоав Галант, който се изказа против реформата.

„Израелското общество се намира в опасен сблъсък. Намираме се в разгара на криза, която застрашава основното единство между нас“, каза премиерът в телевизионно обръщение.

По време на обръщението му в понеделник вечер се проведоха масови протести за, и против реформата. Присъствието им предизвика опасения за възможно насилие между двете страни, но вечерта премина без съобщения за сериозни прояви на насилие.

Най-големите демонстрации се проведоха в Йерусалим и Тел Авив, като в първия град се събраха десетки хиляди демонстранти, подкрепящи реформата, а във втория се събраха подобен брой протестиращи, които се противопоставиха на усилията на правителството да ограничи радикално правомощията на Върховния съд. През целия ден в цялата страна бяха извършени 53 ареста на демонстранти, обвинени в блокиране на пътища и създаване на обществени безредици.

Макар Нетаняху и неговите поддръжници да твърдят, че плановете ще осигурят подходящ баланс между избраното правителство и съдебната власт и няма да застрашат индивидуалните права и правата на малцинствата, те предизвикаха трайна и яростно недоволство сред част от гражданите.

В продължение на месеци стотици хиляди демонстранти излязоха по улиците на Тел Авив, Йерусалим и други градове, за да протестират срещу проекта, който според критиците му ще унищожи механизмите за контрол и баланс, които защитават израелската демокрация.

Нетаняху, който в момента е подсъдим по обвинения в корупция, обеща, че „ремонта“ на съдебната система в Израел няма да представлява заплаха за правата на хората, но не даде признаци, че ще отстъпи по някоя от основните му точки.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ