Неподозирани факти за Чингис хан

снимка: sanovnik

Монголският водач Чингис хан е един от най-великите владетели на всички времена. Свиреп войн, брилянтен политик и военен гений, той успява да завладее 30 млн. кв. км. Ето няколко интересни факта за великия владетел.

Чингис не е истинското име на хана

Темуджин се ражда в селище по крайбрежието на р. Онон през 1162 г. В превод името означава ковач, железен. През 1206 г. той получава името Чингис, след като по време на племенен съвет, известен като курултай, е обявен за водач на монголците. Възможните преводи на наименованието са върховен водач, справедлив и океан.

Никой не знае как точно е изглеждал Чингис хан

Няма оцелели скулптури и портрети на тази толкова важна историческа фигура. Обикновено се описва като висок мъж с дълга коса и гъста брада. Според персийски историк косата на хана е червена, а очите – зелени. Въпреки че никога не е виждал Чингис хан, той описва най-често срещания вид сред етнически разнообразните монголци.

Чингис хан имал тежко детство

Когато е на 9 г., татари убиват бащата на Темуджин. Семейството му е прокудено надалеч. Детето ловува и събира плодове, за да оцелява. В тийнейджърските си години убива полубрата си в спор за храна. След като се жени, той и жена му са отвлечени и продадени в робство.

Бившите му врагове са негови генерали

Чингис хан никога не е оценявал хората по класа и фамилия. При битка през 1201 г. стрела пронизва коня му. Запитал пленниците кой го е извършил, един от тях признава. Впечатлен от смелостта му, ханът го взима в армията си. Дава името Джебе – Стрела. Джебе се превръща в един от най-добрите монголски командири.

Чингис хан избива над 40 милиона души

Монголските завоевания костват милиони жертви, които не могат да бъдат преброени. Смята се, че Чингис хан погубва 11% от световното население.

Създава уникална комуникационна система

След оръжията това е най-ефективното оръжие на монголците. Поредици от постове и станции биват разположени из империята. Със специален декрет на хана се създава конна куриерска система, наречена Ям. Освен за пренос на стоки и информация, тя служи и като уши и очи на хана.

Чингис хан бил толерантен към различните религии

Религиозната свобода на всеки била гарантирана. Така ханът се подсигурил срещу бунтове. Той почитал духовете на небето, ветровете и планините.

Краят на Чингис хан е неизвестен

Твърди се, че през 1227 г. ханът пада от кон и умира. Теориите варират от стрела в коляното, до малария. Някои дори твърдят, че е бил убит при опит да изнасили китайска принцеса. Гробът му също е неизвестен. Участващите в шествието избили всички, които видели по пътя си, след което прикрили следите от конете си. Предполага се, че гробницата се намира около монголската планина Бурхан Халдун.

Съветският съюз забранява Чингис хан

Руснаците се опитват да заличат спомена за завоевателя. За да унищожат монголския национализъм, те го махат от учебниците и забраняват поклонението пред родното му място в Хентий. След като Монголия печели независимостта си в началото на 90-те, Чингис хан е обявен за национален герой и основоположник на страната.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ