Недоволство заради увеличение на цената на водата в Бургас

снимка: pixabay

Недоволство в Бургас след драстичното увеличение на цената на водата с близо 60% от 1 август. От местното ВиК дружество обясняват скока с мащабни неотложни инвестиции.

Поскъпването на водата в разгара на лятото изненада неприятно и бизнеса, и битовите абонати.     

„Кубиците са ни 200-300 на месец, като цена може сами да обърнете като разход на месец колко ни е“, заяви пред БТВ управителят на заведение Юлия Лазарева.

„Сега плащам 35 лв., вероятно сметката ми ще бъде над 50 лв. Така рязко повишаване на цената е шокиращо за всички“, смята Минка Банева.

От Асоциацията по ВиК обясняват по-скъпата вода с повишените цени на тока, мораториума върху цените и бизнес плана на водното дружество. Той включва ремонт и реконструкция на два допълнителни язовира – „Ахелой“ и „Порой“, с които да се осигури вода при суша по Южното Черноморие.

„За тази цел беше необходимо да се осигури собствено финансиране на ВиК оператора, теглихме кредити за самоучастие и това, естествено, се отрази на цената. Разбирам, че е сложна ситуацията за населението, но в крайна сметка ние искаме обновяване на мрежата на ВиК в Бургаска област“, заяви областният управител на Бургас и предс. на Асоциацията по ВиК Стойко Танков.

Според Комисията за енергийно и водно регулиране поскъпването на водата в Бургас е можело да бъде по-малко.

„Анализът на КЕВР показа, че финансирането на инвестициите със собствени, вместо със заемни средства, ще доведе до драстично повишение на цената на ВиК услугите, доколкото тези средства влизат в пълен обем в първата година от бизнес плана, вместо разсрочено да се изплащат“, казват от КЕВР.

От общината в Бургас ще настояват регулатора да коригира цената.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ