Невероятните лечебни свойства на глината

снимка: © pexels

Макар да са позабравени днес, бентонитните и други лечебни глини са били използвани от различните култури през цялата история на човечеството. Глините съдържат хранителни вещества и помагат на тялото да се освободи от токсини. Много животни инстинктивно започват да ядат почва и глина по време на боледуване, за да пречистват телата си от отрови и за да си набавят витамини. Глините, които човекът използва с лечебни цели, са:

Бентонит:

Бентонит е една от най-мощните лековити глини. Бентонитната глина е уникална със способността си да произвежда електричен заряд, когато се намокри. При контакт с течност, електрическите компоненти се зареждат, като й позволяват да абсорбира токсини, метали, нечистотии и химикали. Когато се смеси с вода, бентонитът се издува като гъба. Чрез отрицателното електрично привличане токсините с положителен заряд се извличат в гъбата и се свързват с нея. След това хумата освобождава минерали за тялото като силиций, калций, магнезий, натрий, желязо и калий . Също така бентонитът снабдява клетките с кислород, като изтегля излишния водород и им позволява да го заменят с кислород. Бентонитът и другите видове лечебни глини са често използван продукт в детоксикиращи и почистващи продукти. Имат алкализиращ ефект върху тялото и когато се приемат правилно, може да помогнат за възстановяване баланса на чревните бактерии.

Хумата:

Лечебните глини имат доказан положителен ефект при:

– Храносмилателни проблеми, като киселинен рефлукс, запек, подуване на корема, газове и т.н.
– Кожни и алергични проблеми
– Диария и повръщане
– Детоксикиращ режим
– Грижа за устната кухина

Как да използвате хумата?
Лечебни глини не бива да се докосват с метални предмети, тъй като ще загубят голяма част от лечебния ефект. Използвайте стъклени, глинени, порцеланови, пластмасови или дървени съдове и бъркалки, за да смесите глината с вода. Хубаво е хумата да събере слънчева светлина. Оставете я на слънце за няколко дни, дори седмица. Колкото повече слънце поеме, толкова по-лечебна ще бъде.

За пиене
Всеки вид хума може да се пие. В една чаена чаша топла вода разтворете половин до една чаена лъжица хума. Оставете да се утаи за 10-15 мин. и изпийте течността без утайката. Пийте на гладно и не се хранете 1 час след приема на хума. Ако пиете лекарства или хранителни добавки, вземете ги в разстояние на 2 часа от приема на хума, за да не се намали ефектът. Консултирайте се с лекуващия лекар, ако сте в процес на лечение.

Върху кожата
Смесете хумата с малко вода, колкото да стане на каша. Намажете с малко количество от тази смес на раздразнените кожни участъци – пъпки, ухапвания от насекоми, порязвания, участъци със сърбежи, изгаряния. Оставете да изсъхне напълно и измийте. Този метод облекчава сърбежите от екзема, псориазис, шарка и др.

Като лапа върху кожата за лечение на по-сериозни ухапвания, изгаряния, порязвания, ужилвания, нанесете дебел слой от кашата и увийте с мокра марля или мека памучна кърпа. Сменяйте на всеки два часа.

Маска за лице: за здрава и гладка кожа нанесете върху лицето и шията, като избягвате зоните около очите и устните. Можете да я измиете веднага щом засъхне или да стоите с нея 20 минути, като няколко пъти напръскате лицето си с пулверизатор. Не бива да стоите със суха глина на лицето, защото изсмуква влагата от кожата. За сигурен ефект правете процедурата поне 1-2 пъти седмично, най-добре след баня, когато порите са отворени.

Такава маска може да се ползва и за лечение на раздразнена бебешка кожа, а може и да се сложи хума директно в коритото на бебето. Сухата хума действа като пудра за бебешкото дупе, като го предпазва от зачервяване.

За здрава устна кухина
Може да миете зъбите си с паста от хума и вода или да заместите водата с чай от лайка или смрадлика. Сместа може да се ползва до седмица, след това трябва да си направите нова. А може да си направите „пудра“ за уста и към сухата глина да добавите различни съставки за по-добър ефект и аромат. Към 4 с.л. хума може да добавите например: 1 чаена или най-много супена лъжица карамфил на прах, 1 с.л. канела, 1 с.л. ксилитол (естествен подсладител), 1 с.л. сода за хляб, няколко капки ментово масло или 2 с.л. сушена мента на прах. 

Може да съхранявате пудрата за зъби в стъклено бурканче с капачка, така ще издържи месеци наред без да си променя качествата. Намокряте четката за зъби и топите в бурканчето, за да полепне хубаво сместа. Добре е всеки член от семейството да си има собствено бурканче. Подобна смес убива бактериите в устата, заздравява венците, избелва зъбите и ги реминерализира. 

източник: portal

ПРОЧЕТИ ОЩЕ