Най-цветните имена празнуват днес

снимка: © pexels

Цветница е народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден и е свързан с посрещането на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Имен ден имат всички хора с име на цвете или друго растение.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден и на този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите, всеки ги отнася до дома си и окичва портите за здраве, сплитат се и венци за момичетата.

Момите, които предния ден са лазарували отиват на реката, пускат венците си по течението на водите и гадаят – чието венче изплува най-напред, тази мома първа ще се омъжи.

На Цветница момите приготвят и обредни хлебчета, наричани „кукли“. На този празник завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарското хоро, като за първи път след Великденските пости хорото е сключено. Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица. В нея християните съпреживяват мъките на Христос.

източник: welcome

ПРОЧЕТИ ОЩЕ