Най-полезните храни за белия дроб

снимка: © pixabay

Ако вашите бели дробове са здрави, тогава и всяка една клетка от тялто ви ще е. Функцията на нашия бял дроб е да приема кислорода и да филтрира токсините от въздуха.

За здравето на белия дроб най-добре се грижат полезните навици като липса на тютюнопушене и вреден дим, както и полезните храни за бял дроб. Да, наистина определени хранителни продукти благоприятстват добрата работа и детокса на белия дроб, като той може да работи по-добре, освободен от излишната слуз.

Сред вкусните приятели на този така важен орган от нашето тяло са:

– зеленолистните зеленчуци;

– храни с каротеноиди;

– витамин C;

– богати на флавоноиди храни;

– храни с омега-3 мастни киселини;

– храни с магнезий;

– зелен чай;

– куркума.

Нека сега навлезем по-подробно и да видим кои храни са най-полезни за белия дроб. Включвайте ги редовно в менюто си, за да избегнете заплахите от замърсената околна среда или последиците от лечение на пневмония или бронхит.

Нашето тяло е 60% вода. Следователно водата е най-важното съединение за здравето на нашето тяло и неговото функциониране. Не напразно лекарите съветват пиенето на 1-1.5 литра вода дневно. Постоянният прием на вода помага за разхлабване на слузта в белите дробове и предотвратява вътрешното възпаление. Най-добре е да изберете чиста и негазирана вода. И не пийте повече от дневната нужда, тъй като това може да доведе до различни здравословни проблеми.

снимка: © pixabay

Може да звучи странно, но чесънът не само помага за укрепване на имунната система и защита срещу инфекции, но също така помага да се стимулира производството на глутатион. Глутатионът е мощен антиоксидант, който помага за изхвърлянето на токсините от тялото и спомага за естествената детоксикация на черния дроб. Между другото чесънът помага за нормализиране на кръвното налягане и понижава нивата на холестерола.

снимка: © pixabay

В някои страни се смята, че храните, които приличат на органите, са най-полезни за самите тях. Например броколите приличат на нашите бели дробове. Оказва се, че броколите имат уникални ползи за здравето. Благодарение на съдържанието на фолати, каротеноиди и витамин С броколите помагат за намаляване на вътрешното възпаление и се борят с увреждащите елементи в белите дробове.

снимка: © pixabay

Ябълките съдържат хранителни вещества като флавоноиди, витамини С, Е и бета-каротин. Тези вещества подобряват белодробната функция и намаляват риска от респираторни заболявания. Между другото, ябълките са с високо съдържание на неразтворими фибри, което помага за подобряване на храносмилането и стимулиране на метаболизма.

снимка: © pixabay

До известна степен орехите също са подобни на нашите дробове. Тези ядки често се наричат най-здравословните, защото съдържат полиненаситени киселини, които помагат в борбата с вътрешното възпаление и предпазват мозъка ни от преждевременно стареене. Някои проучвания показват, че орехите могат да помогнат за намаляване на симптомите на астма и други респираторни заболявания.

снимка: © pixabay

В Индия джинджифилът се счита за лечебна подправка. Този корен има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които спомагат за естественото прочистване на белите дробове и елиминирането на вредните вещества. И според изследване от Катедрата по медицина в Харвардския университет джинджифилът може да помогне за изчистването на белите дробове и да подобри здравето на белите дробове.

снимка: © pixabay

източник: gotvach

ПРОЧЕТИ ОЩЕ