НАЙ-ПАГУБНИТЕ ЕПИДЕМИИ В ИСТОРИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

снимка: latimes

Руската чума: 1770-1772

снимка: nauka.bg

В опустошената от чумата Москва терорът на карантинираните граждани избухва в насилие и масови безредици. Вълненията се разпространяват бързо из града и завършват с убийството на архиепископ Амброзий, който насърчава тълпите да не се събират за поклонение.

Руската императрица Екатерина II (наричана още Екатерина Велика) толкова отчаяно се стреми да овладее чумата и да възстанови обществения ред, че издава прибързано постановление, с което се нарежда всички фабрики да бъдат преместени от Москва. До времето, когато чумата отшумява, се предполага, че загиват около 100 000 души. Дори дълго след нейния край, Екатерина продължава да се бори за възстановяването на реда. През 1773 г. Йемелян Пугачов, самозванец, представящ се за Петър III (екзекутираният съпруг на Екатерина), повежда въстание, довело до смъртта на още няколко хиляди души.

Епидемията от жълта треска във Филаделфия: 1793

снимка: nauka.bg

Когато жълтата треска обзема Филаделфия, тогавашната столица на Съединените щати, чиновниците погрешно смятат, че робите имат имунитет към нея. В резултат на това борците за свобода на афроамериканците настояват те да бъдат назначени да се грижат за болните.

Заболяването се пренася и предава от комари, които преживяват взривна популация по време на особено горещото и влажно лятно време във Филаделфия през същата година. Епидемията най-накрая спира чак когато настъпва зимата и комарите изчезват. Дотогава вече са починали повече от 5000 души.

Грипната пандемия: 1889-1890

снимка: nauka.bg

С навлизането в индустриална епоха новите транспортни връзки улесняват разпространението на опустошителните грипни вируси. Само за няколко месеца болестта обхваща земното кълбо, убивайки 1 милион души. Трябват й само пет седмици, за да достигне епидемията пиковата си смъртност.

Най-ранните случаи са регистрирани в Русия. Вирусът се разпространява бързо в Санкт Петербург, преди масово да пробие в цяла Европа и останалия свят, въпреки факта, че все още не е имало пътувания със самолет.

Американската епидемия от полиомиелит: 1916 г.

снимка: nauka.bg

Епидемията от полиомиелит в Съединените щати започнала от Ню Йорк, причинява 27 000 случая на заразени хора, от които 6 000 завършват със смърт. Заболяването засяга предимно деца и понякога оставя оцелелите с трайни увреждания.

Епидемиите от полиомиелит се появяват спорадично в Съединените щати, докато най-накрая не е разработена ваксината Salk през 1954 г. Тъй като ваксината става широко достъпна, случаите в Съединените щати намаляват. Последният случай на полиомиелит в САЩ е отчетен през 1979 г. В световен мащаб ваксинационните усилия значително намаляват болестта, въпреки че тя все още не е напълно премахната от лицето на Земята.

Испанският грип: 1918-1920

снимка: nauka.bg

Около 500 милиона души от Южните морета до Северния полюс стават жертви на испанския грип. Една пета от всички тях загиват, като някои туземни общества са доведени до ръба на изчезването. Разпространението и леталността на грипа сред войниците са засилени от живота в тесните окопи и лошото хранене по време на Първата световна война.

Въпреки името Испански грип, болестта вероятно не е започнала от Испания, тъй като тя е неутрална страна по време на войната и не налага строга цензура на пресата си, поради което там свободно може да се публикуват сведения за болестта и това е причината първо у тяхната преса да се появи новината за епидемията. В резултат на това хората невярно мислят, че болестта е специфична за Испания и наименованието Испански грип остава записано по този начин в историята.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ