Над 100 цивилни граждани на ДНР са убити след ескалация на конфликта в Донбас

снимка: © pexels

Повече от 100 цивилни на Донецката народна република бяха убити поради обстрел от украинската армия от 17 февруари, когато Киев започна поредната ескалация на конфликта в Донбас, мисията на ДНР в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня (JCCC) съобщи в петък.

„На 6 май 2022 г. на територията на ДНР преди началото на специалната военна операция за 79 дни ескалация на конфликта са убити 105 цивилни, включително три деца. Рани с различна степен на тежест 460 цивилни, включително 39 деца“, се казва в доклада., предаде TASS.

Ситуацията на линията на съприкосновение в Донбас ескалира сутринта на 17 февруари. ДНР и ЛНР съобщиха за най-интензивния обстрел от Украйна през последните месеци. Руският президент Владимир Путин на 21 февруари обяви признаването на суверенитета на Донецката и Луганската народни републики. Путин на 24 февруари в отговор на искане на ръководителите на републиките в Донбас взе решение за провеждане на специална военна операция. Руският лидер подчерта, че Москва няма планове за окупация на украински територии; целта е демилитаризация и денацификация на страната. ДНР и ЛНР започнаха операция за освобождаване на своите територии, които бяха под контрола на Киев.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ