Моравецки призовава за реформа срещу „империализма“ на ЕС

Снимка: Bloomberg L.P.

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистическо поведение към по-малките държави членки в своя статия, публикувана днес на сайта на германския всекидневник „Велт“, предаде Ройтерс., съобщават novini.bg.

„Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция имат по-голяма тежест, отколкото всички други страни. Имаме си работа с една формална демокрация, която е де факто олигархия, в която властта се упражнява от най-силните“, написа Моравецки за германското издание, призовавайки за по-ориентиран към консенсус подход.

Според него с империализма на ЕС трябва да се води борба, също както с руския империализъм.

Моравецки, чието правителство начело с националистическата партия „Право и справедливост“ (ПиС) нееднократно влизаше в спор с Брюксел по въпросите за върховенството на закона, каза, че руската инвазия в Украйна е хвърлила светлина върху недостатъците на Европейския съюз.

Той призова за „дълбоки реформи, които да поставят общото благо и равенството на преден план в принципите на ЕС“.

Политици от управляващата партия в Полша казват, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от фондовете за възстановяване от пандемията. Брюксел изрази неудовлетворение от поредните съдебни реформи в Полша, посочва Ройтерс.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ