Може да изключат Русия от GPS системата

снимка: © pixabay

Съединените щати обмислят да изключат Русия от GPS, каза пред репортери Дмитрий Рогозин, главен изпълнителен директор на „Роскосмос“, цитиран от ТАСС.

По думите му няма причина за притеснение, страната разполага със собствена система от сателитна навигация ГЛОНАСС.

„Знаете ли, понастоящем, в рамките на санкциите, Съединените щати обмислят възможността да изключат Руската федерация от GPS? Мога да Ви кажа, че се разглежда такъв въпрос“, каза Рогозин.

В същото време ръководителят на Роскосмос отбеляза, че това „не бива да създава напрежение“, защото всеки смартфон има достъп до ГЛОНАСС.

GPS е името на спътникова радио навигационна система за определяне на положението, скоростта и времето с точност до 1 наносекунда във всяка точка на земното кълбо и околоземна орбита в реално време. Щатските военни наричат системата NAVSTAR GPS – „Navigation Signal Timing and Ranging Global Positioning System“.

Системата се състои от минимум 24 спътника, разположени на 6 орбити на височина около 20 000 километра и наземен контролен център с наблюдателни станции, разположени в различни точки на Земята. Принципът на действие се базира на измерването на разстоянието от мястото, чиито координати търсим, до група спътници, чиито координати са точно определени и известни. Разстоянието се пресмята на базата на времето за разпространение на радиосигнала от спътника до потребителя.

Глобалната система за позициониране е проектирана и контролирана от Министерството на отбраната на САЩ. Тя може да бъде използвана безплатно от всеки. Поддръжката на системата струва около 400 млн. щ.д. годишно, включително разходите по подмяна на остаряващите спътници.

След руската инвазия в Украйна САЩ и западните страни не само, че наложиха безпрецедентни икономически и финансови санкции на Русия, но и се върви към прекъсване на сътрудничеството в много области, като засега космическата сфера е по-слабо засегната.

В края на март се очаква с руска капсула на Земята да се върне американския астронавт Марк Ванде Хей, който е в Космоса от 355 дни. „Роскосмос“ потвърди, че ще изпълни ангажимента си към НАСА, въпреки крайно обтегнатите отношения между двете страни. Преди това имаше опасение, че Ванде Хей може да се наложи да остане още неопределено време в Космоса, ако руската космическа агенция откаже да го прибере.

В петък Русия изстреля успешно кораба „Союз“ МС-21 с трима руски космонавти на борда, които се присъединиха към намиращия се на Международната космическа станция (МКС) екипаж. Според уверенията на НАСА и „Роскосмос“ засега не се предвижда прекъсване на сътрудничеството за станцията. 

По-рано този месец Русия отказа да изстреля британски търговски сателити от „Байконур“ заради наложените западни санкции и съобщи, че вече няма да осъществява подобни изстрелвания.

предаде: news.bg

ПРОЧЕТИ ОЩЕ