Митът за Орхидеята

снимка: © unsplash

Орхидеите са цветя с история над 3000 години. Оттогава са познати на хората, а откога са се появили на Бял Свят никой не знае.

С изключение на Антарктика и пустинните райони, орхидеи могат да се срещнат по целия свят. Предпочитания обаче имат към Тропиците. Разнообразието им наброява около 25 000 вида, които от край време са впечатлявали с красотата и нежността си човечеството.

Смята се, че орхидеите защитават дома от зли духове и способстват притока на положителна енергия в него. Според Фън Шуй във всеки дом трябва да има орхидея, за да цари любов е него, както и че орхидеите се грижат за женската красота.

С възникването на орхидеите се свързват много легенди, но няма как да не ви споделим легендата за Бялата Орхидея, която се носи из цяла Южна Америка.

Много векове назад императорът на далечна държава заръчал на младеж на име Хуан да му открие най-красивата орхидея в света, която да се отличава от всички останали и втора като нея да няма.

Тръгнал Хуан в търсене на тази мистериозна орхидея, но в продължение на дни и седмици не успял да открие орхидея, която да е единствена по рода си.

Срещал лилави, розови и жълти орхидеи, но те били навсякъде около него. Много се изморил момъка и се поболял не само от преумора, но и от притеснение, че няма да може да изпълни заповедта на императора.

Монаси от намиращ се наблизо манастир открили припадналия Хуан и го приютили. Когато младежът се посъвзел и започнал да се разхожда из манастира, той с почуда видял, че върху покрива на храма се намира изключителна орхидея, която била изцяло бяла.

Помолил монасите да му я предадат, защото имал поръчение от императора. Те му отказали, като му разказали историята на бялата орхидея.

Преди години толкова се засушило из тамошните земи, че от земята нищо не никнело и сред хората настанал глад. Това разколебало християнската вяра в тях и те започнали все по-често да се обръщат към позабравените си езически богове.

Монасите от манастира им обещали, че ако им донесат най-ценното, което притежават, те ще удвоят своите молби към Бог и от небето ще започне да вали дъжд, който да върне плодородието в земите им.

Хората избрали да предадат най-ценното си притежание, което съхранявали на своя езически олтар. Това била красива орхидея.

Веднага щом тя попаднала в християнския дом и монасите се помолили на Бог за дъжд, дъжд наистина завалял. Дъждовната вода измивала пъстроцветните цветчета на орхидеята, поради което тя станало искрящо бяла. Такава, каквато я познаваме и днес.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ