Мистериозен хепатит при децата!

снимка: © pexels

Здравните власти в ЕС, САЩ и Великобритания регистрират необикновен взрив на хепатит при децата. Всички засегнати са на възраст под 10 години, а много от тях дори не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкова тежки, че се налагат чернодробни трансплантации.

Причината за чернодробните възпаления остава засега неясна. Всички тестове за типичните вируси на хепатита – A, B, C, D или E – са отрицателни, което според учените е много необичайно.

Тежките форми на хепатит при децата са по принцип много редки, казва Уилям Ървинг, вирусолог от университета в Нотингам. Обичайно във Великобритания броят на подобни случаи остава едноцифрен за цяла година. Напоследък обаче само за седмица са били регистрирани 60 случая. „Подобно нещо не съм виждал никога в досегашната си клинична практика. Тревожно е, защото не знаем какво се случва“, казва Ървинг. Взривът на хепатит при децата беше забелязан за първи път в началото на април.

По същество хепатитът е възпаление на черния дроб. Той може да бъде предизвикан както от класическите хепатитни вируси, така и от други вируси, от отрови в алкохола или от затлъстяване. При засегнатите сега деца заболяването може да се дължи на един специален аденовирус, тъй като много от тях са били положително тествани за наличие на аденовирус-41. Малките деца често прекарват инфекции от този аденовирус, който обикновено предизвиква леко разстройство и повръщане. Никога досега обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните сега случаи говори за това, че явно не може да става дума за случайност. Засега не е ясно дали при всички заболели от хепатит деца са били направени тестове за наличие на въпросния аденовирус.

Неясно е също защо този аденовирус изведнъж предизвиква чернодробни възпаления. Според Ървинг има вероятност да става дума за особен вариант на вируса или пък вирусът да реагира на множество други фактори в организма, в резултат от което да се стига до заболяването. Не е изключено също така чернодробните възпаления да са предизвикани от неизвестен патоген, от токсини, от екологичен фактор или комбинация от всички тези възможности.

Вирусологът Ървинг казва и друго: засега не е изяснено дали съществува някаква връзка между тази нова форма на хепатит и Ковид-19. Той смята, че е възможно някои от децата преди това да са прекарали Ковид и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило защо типични за детската възраст вируси, които иначе са безобидни, внезапно се оказват трудни за овладяване от организма.

Според педиатъра Алистър Сътклиф: хепатитът не се причинява от ваксините срещу Ковид, тъй като децата, които са се разболели, не са били ваксинирани. Той смята, че няма причина за паника – състоянието на повечето от заболелите от хепатит деца междувременно се подобрява.

Вирусологът Ървинг е убеден, че през идните седмици ще се появят нови случаи на странното заболяване, тъй като здравните власти ще започнат да го разпознават и регистрират отделно. Според него големият брой на случаите във Великобритания се дължи основно на факта, че тамошната система за регистрация на редки заболявания е по-стриктна, отколкото в други страни. „Щом заболяването го има при нас, явно го има и другаде. Друго обяснение няма“, казва вирусологът.

предаде: dw

ПРОЧЕТИ ОЩЕ