Министър: Идват трудни времена за ЕС

снимка: alchetron

Спирането на руския внос на втечнен природен газ в краткосрочен план би било сложна задача за страните от ЕС, каза във вторник японският министър на икономиката, търговията и индустрията Коичи Хагиуда., предаде агенция TASS.

„Не мога да кажа със сигурност, но мисля, че на ЕС би му било трудно да спре вноса на газ, за разлика от петрола“, добави той, отговаряйки на въпроси на репортери. Проблемът с петрола може да бъде решен чрез увеличаване на износа от Близкия изток. „Но няма да работи така с LNG“. 

Хагиуда изтъкна, че ако всички страни от Г-7, включително Япония, спрат да купуват руски втечнен природен газ, без да намерят предварително алтернативни маршрути, глобалната икономика и нейният енергиен сектор ще бъдат изправени пред хаос.

На този етап Япония няма планове да напусне своите петролни и газови проекти Сахалин-1 и Сахалин-2 , заявявайки, че се нуждае от руски газови доставки, за да защити националните си интереси и за енергийната сигурност. Позицията е многократно изказвана от японски официални лица, включително министър-председателят Фумио Кишида. Япония купува около 8% от вносния си LNG от Русия.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ