Министерството на външните работи на Китай призовава всички страни да се обединят срещу „безразсъдния“ натиск на САЩ

снимка: zdrave

Китайските власти смятат, че е необходимо международната общност да се обедини срещу „безразсъдния“ натиск от страна на Съединените щати и намесата им във вътрешните работи на други страни, се казва в изявление на китайското външно министерство, публикувано на уебсайта му в събота.

„Ако пренебрегнем намесата на Вашингтон в нашите вътрешни работи, светът ще се върне към закона на джунглата и Вашингтон ще използва сила по-безразсъдно, за да тормози други страни“, цитира китайското външно министерство думите на китайския външен министър Уанг И за репортери в Пном Пен. „Не можем да позволим на САЩ да предприемат отново подобни стъпки (посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван – ТАСС). Всички страни трябва да се обединят, за да не допуснат подобно нещо“, се казва в изявлението.

Китайският първи дипломат каза, че скорошното посещение на Пелоси показва, че американските власти пренебрегват позицията на други страни, които непрекъснато протестират срещу Белия дом заради опитите за посегателство върху техния суверенитет.

„САЩ грубо нарушават ангажиментите си, като сериозно застрашават мира и стабилността в Тайванския пролив“, подчерта Ван И.

Той описа като „прозрачни и професионални“ ученията, провеждани от Китайската народноосвободителна армия (НОА) около Тайван, като каза, че те са в съответствие с националните и международните закони.

„Ние решително ще защитаваме суверенитета и териториалната цялост на Китай и решително ще възпираме опита на Съединените щати да използват Тайван за контрол над Китай“, заключи китайският външен министър.

Посещението на Пелоси в Тайван на 2-3 август вбеси Китай. Пекин наложи санкции срещу Пелоси и нейното семейство и спря няколко механизма за двустранно сътрудничество. На 4 август PLA започна широкомащабни военни учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван. Ученията ще продължат до обяд на 7 август.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ