Миете ли месото преди готвене?

снимка: © pexels

Всяка домакиня знае, че всички продукти трябва да бъдат измити добре преди готвене. Плодове, зеленчуци, яйца – всички безусловно в мивката. И колко голямо е изкушението да направите същото с месото, донесено от пазара. Но експертите по кулинарни въпроси в един глас твърдят, че независимо от вида месо, което купувате, категорично не трябва да го миете.

В безплодни опити за измиване на вредните бактерии, вие само изостряте ситуацията. Представете си как тези микроскопични бактерии заедно с водните молекули могат да отидат направо в устата ви, върху кожата, около мивката, върху другите продукти и дори по дрехите.

Като се има предвид, че ще готвите месото, а няма да го ядете сурово, няма смисъл да го измивате – всички бактерии умират с топлината обработка. Което не може да се каже за бактериите, които се настаняват по кухненските принадлежности. И те са толкова много, че тяхното унищожение ще изисква повече от едно старателно почистване. 

Това важи особено за пилешкото месо, тъй като то често е причина за инфекция със салмонела.

Течащата вода, особено горещата нарушава молекулярната структура на повърхността на месото, като по този начин разваля вкуса. Това означава, че месото просто ще се задушава, но докато цялата влага се изпари, сочните пържоли напълно ще изгубят всички сокове.

Вместо да миете месото, след закупуването, просто потупвайте повърхността с хартиена кърпа и го сложете в тигана. Салфетката, с която сте подсушили месото, не забравяйте да изхвърлите, а ръцете си да измиете добре със сапун под течаща гореща вода.

Също така не се препоръчва да се измива месо, което е закупено за замразяване. Измиването не само няма да спести от бактериите, но също така значително ще намали срока на годност на такова месо. Опаковайте месото и го поставете безопасно във фризера за съхранение.

Доброто парче месо не трябва да има чужда миризма, само аромат на прясно месо. Мазнините трябва да са бели, свинското розово и говеждото месо наситено червено.

Кафявият нюанс на месото показва, че не е прясно. Проверете свежестта на месото като го сложите върху плоска повърхност и натиснете с пръст – прясното месо бързо възвръща първоначалната си форма.

източник: zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ