Метавселената е вече тук!

снимки: © pexels, unsplash, pixabay

През юли 2021г. Марк Зукърбърг заложи бъдещето на Фейсбук, обявявайки грандиозния си план за създаването на така наречената “Метавселена”. За да докаже че е сериозен, той дори преименува името на компанията на Мета и обеща да похарчи милиарди долари за създаването на платформата. Но той не е единствен. Множество други компании също работят по собствени планове за изграждане на метавселена, очаквайки следващата стъпка в еволюцията на интернет.

Метавселената е нещо, което трудно може да бъде описано. Обикновено се дефинира, като онлайн пространство, в което хората общуват, работят и играят, под формата на аватари, представляващи техни дигитални копия. До голяма степен това звучи като интернет, какъвто го познаваме днес.

Но не е!

Разликата е, че когато решите да свалите VR очилата и да напуснете метавселената, например, за да обядвате или да отидете до тоалетна, светът който сте напуснали продължава да съществува. Той е там, 24 часа на ден, 7 дни в седмицата и очаква други потребители, които имат желание да го използват. Но тeзи факти реално не отговарят на въпроса. Истината е, че идеята за метавселената и какво ще представлява тя е все още неясна за хората извън индустрията. Годината е 2022, всички говорят за мета, всички я очаква или най-малкото са чували за нея, но реално никой не я е виждал. В момента метавселената е нищо повече от приказка, която разказваме. Приказка за това, как евентуално би изглеждало бъдещето, когато технологиите се слеят със все още несъществуващия глобален виртуален свят. Как добавената реалност ще се впише във всичко това, какви възможности ще предостави 5G, до къде ще стигне възходът на криптовалутите? Въпроси, предположения, догадки. Най-доброто обяснение за това, какво представлява метавселената е: това е начинът, по който се опитваме да си представим бъдещето на света. Мета и други компании рекламират метавселената като еволюция на интернет. Виртуален свят, който е паралел на живота ни в реалния свят. Но това е идея, за която се говори не от години, а от десетилетия. Сама по себе си идеята за метавселена е вече остаряла, а още дори не се е случила.

Но дали е наистина така?

Все по-често се чуват гласове, твърдейки, че тя вече съществува! Независимо дали провеждате видео разговор или играете мултиплеър игри, ако се чувствате свързани към някакъв вид онлайн общност, то на практика вие сте част от мета вселената. Roblox и Minecraft изграждат виртуални светове в продължение на години. Second Life и Fortnite включват в себе си аспекти на разширена, виртуална или смесена реалност, за да създадат максимално реалистично игрово изживяване за потребителите. Ако не сте запознати с термина, виртуална реалност се отнася до изцяло дигитални пространства, достъпни чрез хардуер, като слушалките на Oculus. Тези слушалки използват специални камери с технология за обективи и контролери за проследяване на движението, за да ви потопят напълно в техните цифрови светове, където обектите може да изглеждат наистина като реални. Дори да не са! Разширената реалност от друга страна е подобна, но различна технология, която въвежда цифровите обекти в реалността. Почти никога не се изискват специални слушалки, въпреки че има такива в продажба. Някои експерти виждат разширената реалност като вход към по-широкото приемане на метавселената. Технологията продължава да напредва и продължава да намира приложение в аспекти от целия ни живот, независимо дали през мобилните ни телефони, свързани с интернет или смарт телевизора. Те са само малка част от пъзела. Напредъкът в развитието на софтуерните технологии предоставя на потребителя все по реалистично изживяване. Степента на точност на цифровото възпроизвеждане на реалния свят е меко казано невероятна. Въпреки това, критиците казват, че е нужна още работа за, да може технологията да отговаря на нуждите на метавселената. И въпреки това, ако погледнем точно пред очите ни, ще видим, че някои форми на метавселени вече са достъпни на мобилни платформи, както дори и през уеб браузър. Започваме да виждаме промяна в достъпността. И това е само началото. Но нека погледнем извън техническите аспекти на метавселената. Основният въпрос, който буди притеснение е: кой ще построи метавселената?

И по-важното-кой ще я контролира!?

Изграждането на метавселената от съществуващите технологични гиганти, рискува да пренесе техните проблеми, които социалните мрежи имат, във виртуалния свят. Ефектите на предубеденост, дезинформация и тормоз може дори да се засилят във метавселената, защото това е потапяща среда. Едно е да напишеш на някого злобен коментар, съдържащ 150 знака, но по съвсем друг начин стоят нещата във метавселената. Това е тип пространство, в което мозъкът ви е подведен да се чувства така, сякаш случващото се пред очите ви е реалност. Сякаш наистина сте там. Може ли метавселената да се развие по друг начин? Някои хора вярват, че всъщност генерираното от потребителите съдържание ще бъде това, което ще изгради метавселената. Но дори това да е така, големите корпорации няма да останат настрана и ще имат основна роля за оформянето на метапространството. И като основен фактор за създаването на новия виртуален свят, те все пак ще трябва да подлежат на някакъв вид контрол, който към момента не съществува. Това означава че ролята на правителствата във всичко това ще е от ключово значение за защитата на потребителите. Но виждайки как те се справиха с контрола над социалните мрежи, очакванията са по-скоро негативни. Остава отворен въпросът дали метавселената ще се обедини като единна платформа. В момента индустриалните стандарти не съществуват за метавселената. Това означава, че големите компании се състезават, за да положат основите, които другите ще трябва да следват. Модел, който е установен с развитието на интернет. Един от наистина интересните аспекти на метавселената, е че тя създава възможност за изграждане на платформа. А ключовото при платформите е, че ако ги изградите правилно и те работят, всички останали ще трябва да използват вашата платформа за изграждане на своите продукти. И Зукърбърг е основния т играч, който иска да се докопа до тази възможност. Той заявява, че оперативната съвместимост между приложенията ще е от решаващо значение, за да може хората да започнат да използват метавселената. Това означава, че компаниите ще трябва да си сътрудничат, за да може хората, които използват метавселената, да могат свободно да се движат между платформи и преживявания. Например, ако имате аватар в метавселената на Зукърбърг, трябва да можете да използвате същия аватар в платформата на Майкрософт. Само че е доста по лесно да се каже, от-колкото да се направи. Представете си, че искате да вземете вашия герой от Fortnite и да го използвате в Minecraft.
Просто няма как да стане! Това е и едно от основните предизвикателства, които стоят пред създаването на метавселената. Qualcomm, Nvidia, Valve, Epic Games, HTC и Apple са само част от компаниите, работещи по създаването на метавселени.
Как или кога тези проекти ще се се развият и ще бъдат достъпни за потребителите, можем само да предполагаме. В това време компании като Stageverse, които възпроизвеждат дигитално концерти и фестивали, работят в среда, подобна на метавселената от години.

Все повече компании, приемат хибриден модел на работа. По този начин Метавселената Навлиза бавно но сигурно в света на труда. Още през 2020г. е появиха доклади, в които се твъри, че 23 милиона работни места по света ще използват виртуална реалност и добавена реалност до 2030г. Технологията ще се използва за срещи и обучение на служителите, както и за обслужване на клиенти. Метавселената може да предложи и неверояттни нови икономически възможности. Създаване на игри, виртуална търговия или търговия с дигитални активи са само част от възможностите. Виртуалният свят може да бъде реален източник на истински пари. Говорим за изцяло нов клас икономика, непознат досега на човечеството. Но за да се случи това, Метавселената трябва да се превърне в глобално явление. А това зависи пряко от това, колко хора по света използват интернет. Според различни данни около 2/3 от световното население е имало достъп до интернет през 2021г. Компаниите, изграждащи метавселената ще трябва да направят така, че дигиталното разделение да бъде преодоляно, ако искат техният виртуален свят да привлича хора от целия свят.Дали метавселената ще успее да постигне целите, които поставя пред себе си и ще се справи ли с всички проблеми, които застрашават съществуването и?
Към днешна отговор липсва…

Но едно е сигурно – ще чувате все по-често за нея.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ