Масло от нийм – всички ползи и начин на приложение

снимка: © unsplash

Силата на лечебните растения е открита още през древни времена, когато хората са търсели естествен природен лек срещу различни болести.

Ниймът е пример за точно такова лечебно растение, като специфичното за него е, че всички негови части могат да бъдат използвани за лечебна цел. Дървото нийм е с индийски корени, като всяка част от него намира приложение в традиционната азиатска медицина.

Още в миналото, ниймът е спомагал в лечението на треска, инфекции и кожни наранявания. Неговите клонки са били усвоени като средство за почистване на зъбите. Цветовете на дървото са използвани за лечение на жлъчни заболявания, листата му са лекували язви, а кората му спомага за справяне с мозъчни проблеми.

Лечебният характер на дървото е и причината за създаването на масло от нийм. Ето какви са ползите и приложенията на маслото от нийм:

Маслото от нийм може да се прилага само с външно приложение върху кожата, като по този начин може да донесе различни ползи.

Заздравява и подхранва косата

В семената на нийм се открива активното съединение азадирахтин, което доказано преборва паразити, засягащи кожата и косата. Азадирахтинът унищожава въшките, като заздравява състоянието на скалпа.

В маслото от нийм се среща и съединението нимбидин, което ефективно лекува пърхота по скалпа, благодарение на своите анимикробни и противовъзпалителни свойства.

Още една полза на маслото от нийм е, че предотвратява косопада и подсилва растежа на косата.

Помага в справянето с проблеми на костите

Маслото от нийм може да проникне дълбоко в кожата, като по този начин спомага за облекчаването ставни възпаление и облекчава болките при артрит.

Преборва различни кожни проблеми

Маслото от нийм има и страхотно приложение върху кожата. В състава му влизат мастни киселини, от които палмитинова, олеинова, стеаринова и линолова киселини. Те имат силни антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, които придават здравина на кожата. Маслото от нийм доказано спомага за лечение на екземи и псориазис.

Ниймът може да бъде използван и в борбата срещу акнето. Антибактериалните му свойства намаляват петната по кожата и подобряват нейната еластичност.

Още една значима полза на маслото от нийм върху кожата е свойството му да стимулира производството на колаген, като по този начин забавя процесите на стареене и увеличава еластичността на кожата.

Ускорява заздравяването на рани и язви

Маслото от лийм доказано подпомага бързото заздравяване на рани, като повишава скоростта на възпалителните реакции и довежда до образуването на нови кръвоносни съдове.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ