Макрон: Конфликтът в Украйна няма да приключи скоро

снимка: © pixabay

Конфликтът в Украйна няма да приключи скоро, каза френският президент Еманюел Макрон пред радиостанцията RTL в Петък. ,предаде TASS.

„За съжаление конфликтът няма да приключи скоро“, каза той. „Вярвам, че ще видим много тежка ситуация в Донбас през следващите дни и седмици“, добави Макрон. „Ето защо, заедно с Турция, Гърция и ООН, правим всичко, за да организираме хуманитарни операции в градовете Мариупол и Днепър“, отбеляза френският президент.

Според него „не може да се очаква от Русия да направи дипломатически отстъпки през следващите седмици“. „Това няма да се случи до средата на май“, каза Макрон и добави, че Русия ще отбележи Деня на победата на 9 май. Френският президент също така подчерта, че всеки ден на военни действия „прави утрешния ден по-труден“. „Няма да има мир в Европа, ако не мислим за утрешния ден“, подчерта той.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция по искане на ръководителите на републиките в Донбас. Руският лидер подчерта, че Москва не планира да окупира украински територии и целта е демилитаризиране и денацификация на страната. В отговор САЩ, Европейският съюз, Обединеното кралство и редица други държави обявиха санкции срещу руски физически и юридически лица.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ