Любопитно: Черните дупки може да се появили след Големия взрив

снимка: © pixabay

Астрономите от Европейската космическа агенция предложиха нов астрофизичен модел, при който черните дупки се образуват непосредствено след Големия взрив, съобщиха just the news .

Международен екип от учени заяви, че „черните дупки са съществували още в началото на Вселената, и че тези първични черни дупки са все още една необяснима материя“, се казва в съобщение за пресата на ESA.

Тези черни дупки може да са започнали да се сливат, за да образуват това, което астрономите наричат ​​свръхмасивни черни дупки. Ако е така, „бъдещата обсерватория на ESA за гравитационни вълни, LISA, може да улови сигналите от тези сливания, ако съществуват първични черни дупки“, каза агенцията. 

По-малките черни дупки, наблюдавани във вселената, „може просто да са първичните черни дупки, които все още не са се слели в по-големи“, се добавя в съобщението.

Изучаването на звездната еволюция – жизнения цикъл на образуването на звезди – също може да се възползва от тази теория. 

„Ако първите звезди наистина са се образували около първични черни дупки, те биха съществували по-рано във Вселената, отколкото се очаква от „стандартния“ модел“, каза агенцията.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ