Лекар: Ако COVID ваксината бъде одобрена и за деца, препоръчително e те да се имунизират

снимка: © unsplash

Ако COVID ваксината за деца бъде одобрена от всички международни здравни организации и институции – е препоръчително тя да се поставя и на най-малките. Това заяви в студиото на „Събуди се” д-р Геновева Тачева, зам.-директорът на СБАЛ по детски болести „Ив. Митев“., предаде nova.

„За инфекциозните болести е характерна сезонността. Това, което наблюдаваме този сезон е едно стомашно неразположение, което може да е със или без диария, повишена температура, хрема и нерядко кашлица. Лечението често е симптоматрично и бързо отминава“, подчерта тя.

По думите й тази симптоматика прилича много на тази при COVID-19. “Наблюдаваме увеличчаванена броя на децата, преминаващи за преглед през последните 14 дни. Но без тест летните вируси не могат да бъдат различени от COVID-19 инфекцията. За щастие не се налага често хоспитализация”.

Според разпоредбите на Министерство на здравеопазването в болницата има изолатор за приемане на деца с COVID-19. „В готовност сме да разкрием и повече легла. Но към момента заетостта на педиатричните легла в инфекциозна болница не е голяма, но ние сме в готовност”.

Тя коментира и случаите на инсулти при децата. „Инсултите са редки в детска възраст. Причините те да се случат са доста различни от тези, които причиняват инсулти при възрастните. Например инфекциозни заболявания, грип, варицела, бактериална инфекция на централната нервна система – могат да се усложнят и да причинят  инсулти”.

Според нея й родителите могат да следят за симптоми. „Обикновено тези симптоми се развиват прогресиращо в рамките на часове. Наблюдава се хемипареза – слабост, липса на двигателна активност в едната половина на тялото. Говорът е нарушен – става неясен, размазан, в някои случаи дори напълно се губи. Всички тези симптоми трябва да алармират и да накарат родителите да потърсят лекарска помощ”. Д-р Тачева обаче подчерта изрично, че инсултите при децата са изключително редки.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ