Легенди за виното

снимка: pixabay

Историите около виното винаги носят в себе си доза мистичност и много често са обвити в загадъчния воал на опиянението. Виното е древна напитка и както личи по всичко, еликсир, който ще пребъде във времето.

1. Сълзите на Христос от Везувий

Ако се чудите за какво става дума, отговорът е прост – това странно словосъчетание се отнася до определен сорт грозде, което се отглежда по склоновете на планина Везувий в близост до Неапол. Легендата гласи, че Луцифер плячкосал част от рая и го взел със себе си, докато пада на Земята. Това късче рай по случайност се озовало в подножието на Везувий и така образувало Неаполския залив.

Христос бил покрусен от гледката и започнал да плаче. Именно неговите сълзи напоили склоновете и след време на тези места изникнали лози, от които се добива гроздето за този вид вино.

2. От древността

Един от най-старите археологически артефакти посочва, че преди 6000 години египтяните са почитали виното като свещена напитка, свързана неизменно с богинята Хатор – покровителка на красотата и любовта. Тогава виното е било своеобразен символ и питие, което е успявало да свърже простосмъртните с тяхната богиня. Това, разбира се, можело да бъде постигнато единствено чрез опиянение.

Историите около виното винаги носят в себе си доза мистичност и много често са обвити в загадъчния воал на опиянението. Виното е древна напитка и както личи по всичко, еликсир, който ще пребъде във времето.

3. Плът и кръв

Може би най-известната символика на виното, която всички познават, е тази, която християнството налага. Виното символизира божията кръв. Това е и напитката по време на Тайната вечеря, наричан още божествен сок от лозата. Този сок се свързва с щастието, благоденствието и радостта от живота.

4. Свободен дух

Когато говорим за легенди около виното, не можем да пропуснем името на Дионис. Както е известно, култът към него е неразривно свързан с консумацията на вино. В Древна Гърция се организират пищни фестивали в негова чест, а дионисиевите ритуали включват песни и танци, специални химни, посветени на бог Дионис. Стремежът към екстаз и извличане на възможно най-много удоволствие от живота са сред постулатите на Дионис. Именно тук ключова роля играело виното. В по-широк смисъл Дионис е символ на свободата на духа, той освобождава душите, за да ги възнесе към радостта и веселието. Всичко това не би било възможно без музика и вино.

5. Зеланос

Ето че и траките имат еквивалент на Дионис. Зеланос е известен още като Винияс – божество, което покровителства месец септември. Освен това властва и над любовта и веселието. Твърди се, че на езика на траките името му произлиза от думата желан. От друга страна зелас е и думата, която тези племена използвали, за да назоват виното. От археологическите артефакти, оставени ни в наследство, става ясно, че Зеланос е бил сред любимците на траките и е често изобразяван върху съдове и накити. Всичко това недвусмислено показва, че любовта, копнежът и виното са свързани още от древни времена. Това триединство властва и днес по един малко по-различен, но също толкова пищен и празничен начин. Наздраве!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ