Легенда за съзвездието Лъв

снимка: megavselena

Съзвездието Лъв, е едно от дванадесетте зодиакални съзвездия, разположен в Северното небесно полукълбо.

Легендата за съзвездието Лъв произлиза от гръцката митология и е свързана с един от подвизите на героя Херкулес, извършен по заповед на Евристей, царят на Аргос.

Съзвездието олицетворява Немейския лъв, звяр с непроницаема кожа и остри като бръснач нокти. Според някои предания лъвът първоначално е живял на Луната и е слязъл на Земята като падаща звезда.

Борбата с Немейския лъв е първият от 12-те подвига на Херкулес.

В предградията на Немея живеел огромен лъв, покрит с кожа, която не можела да бъде счупена със стрели и копия. Лъвът се хранел безпощадно както със стадата на Евристей, така и с хората, които живеели наблизо. За да се спасят от свирепия хищник, царят изпратил Херкулес да се бие с него.

За да победи Немейския лъв, той извадил от земята маслиново дърво с корените, почистил го и създал своето оръжие.

Въпреки дългата и трудна борба кожата на звяра оставала непокътната, а ударите го разярявали още повече.

Тогава Херкулес разбрал, че всякакви оръжия, тояги, мечове и копия били безполезни срещу свирепия звяр, хвърлил ги настрана и се впуснал в битката с голи ръце.

Справедливостта триумфирала, а животните и хората били спасени.

Евристей много се уплашил при вида на чудовището на раменете на Херкулес.

Той заповядал да изгонят Херкулес от двора и наредил на жена си Хера да реши всички бъдещи проблеми с него чрез пратениците. Могъщият воин запазил кожата на лъва като боен трофей и я използвал като броня.

В чест на тази битка започват да се провеждат Немейските игри, по време на които е провъзгласен всеобщият мир в Гърция.

Лъвът е поставен от боговете на небето под формата на съзвездие с ярки звезди.

Съзвездието Лъв е едно от най-лесните за откриване съзвездия от зодиака. Можете да го намерите, като потърсите най-ярката звезда Регул, след което очертаете мислено обратен въпросителен знак, известен като Сърпът. Тези очертания представляват гривата на лъва. Свързаният триъгълник от звезди образува опашката и задните му крака.

В края на март, през април и май най-лесно бихте могли да идентифицирате съзвездието Лъв. То е видимо с падането на нощта и остава на небосвода до ранна утрин.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ