Легенда за късметлийската кост на рибата минокоп

снимка: 24chasa

Надали има човек, който да не желае да попадне на Златната рибка, която да му изпълни три желания. Може дори и да не е точно Златната рибка, а някоя друга вълшебна риба. Важното е да изпълнява желания.

Когато сме били невръстни деца, сигурно наистина сме мечтали да ни се случи подобно нещо и дори сме вярвали, че все ще дойде ден, в който да си пожелаем нещо на някоя вълшебна риба.

Днес – вече отдавна пораснали, ние знаем, че няма вълшебни риби, които да изпълняват желанията ни. Има обаче една по-специална риба, която ако бъде уловена, то със сигурност тя ще донесе късмет и сполука на човека, който я е хванал.

Това е рибата минокоп, с която е свързана стара легенда, дължаща се на наистина необичайната кост, която се намира навътре в подчерепното ѝ пространство и има формата на кръст. Но не кръст, за който се изисква въображение от ваша страна, за да си го представите, а истински кръст, различим с невъоръжено око.

Латинското ѝ название е Umbrina cirrosa, като Umbrina в превод означава чадър. Не е ясно кой е намерил някаква прилика между рибата и чадъра, но вероятно това се дължи не на формата ѝ, а по-скоро на оцветяването ѝ.

Минокопът доста прилича на морската врана и може да достигне размери до 100 см и тегло до 10 кг. Тя се счита за доста разпространен вид в Средиземно море и почти по цялото Атлантическо крайбрежие на Африка и Европа.

Казахме доста разпространен вид, но това не важи за нашето Черноморие, където се среща изключително рядко, и то само през периода октомври-ноември. Предимно малки екземпляри.

За България се смята за истински късмет да уловиш минокоп и може би поради тази причина покрай него витаят много легенди. Истинска гордост е за всеки риболовец да се сдобие с тази риба и за него най-голямата радост няма да се крие в това, че ще я сложи на трапезата си, а защото ще запази безценната кост във формата на кръст и ще знае, че тя ще донесе само късмет и сполуки на дома му.

Добрата новина за вас е, макар и да не сте риболовец, че минокоп можете да срещнете и из рибарските магазини. Неговото месо не е тлъсто и става превъзходно изпечен на скара или във фурната. След като сте си похапнали, не забравяйте да извадите скритата в черепната кутия на рибата кост и да я запазите за късмет!

ПРОЧЕТИ ОЩЕ