Латвия връща военната служба

снимка: © pixabay

Латвия връща задължителната военна служба след нарастващото напрежение със съседна Русия на фона на войната в Украйна. Това обяви министърът на отбраната на балтийската държава Артис Пабрикс, съобщава „Франс прес“.

„Сегашната военна система на Латвия достигна своя предел. Междувременно нямаме причина да смятаме, че Русия ще промени поведението си“, отбеляза той., предаде novini.bg.

Латвия премахна задължителната военна служба няколко години след присъединяването си към НАТО. От 2007 г. армията на страната се състои от професионални войници заедно с доброволци от Националната гвардия, които служат в пехотата на непълен работен ден през уикендите.

Страната с население под два милиона души в момента разполага само с 7500 активни войници и членове на Националната гвардия, подкрепени от 1500 войници на НАТО.

Пабрикс поясни, че задължителната военна служба ще се прилага за мъжете и ще влезе в сила през следващата година, като има няколко възможности за изпълнение на изискването.

Гатис Приеде, войник от Националната гвардия, нарече този ход „най-добрата новина“ и подчерта, че решението е трябвало да бъде взето веднага, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

„Това е правилният ход – да обучаваме повече резервисти за нашата армия и за цялостната сила на НАТО, която все още критично липсва в северноевропейския и балтийския регион“, посочи той.

Пабрикс обяви и планове за изграждане на друга военна база край югоизточния град Йекабпилс, разположен по-близо до руската граница от вече съществуващата база Адажи.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ