Кърджали отбелязва своя празник 110 години от освобождението

снимка: kardjali

На 21 октомври Кърджали отбелязва своя празник.

С богата програма Кърджали отбелязва днес 110 години от освобождението от османска власт и присъединяването му към свободна и модерна България.

По традиция тържествата, посветени на Деня на Кърджали, ще започнат с полагане на цветя и венци – от 9,00 часа пред паметника на ген. Васил Делов, известен като освободител на Кърджали.

Денят на Кърджали се отбелязва от 1939 г. с решение на околийската администрация и на тогавашния кмет на града Георги Димитров. Празникът бележи годишнина от освобождението (1912) на Кърджали от османско иго от Хасковския отряд под командването на ген. Васил Делов по време на Балканската война (1912-1913).

Според историческите сведения, на 5 октомври 1912 г. България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени в Балкански съюз, започват война срещу Османската империя за освобождаването на християнското население в Македония и Одринска Тракия, останали по силата на Берлинския договор (13 юли 1878) в пределите на Османската империя. На 21 октомври (8 октомври стар стил) 1912 г. град Кърджали е завзет и освободен от Хасковския отряд на ген. Васил Делов.

Традиционното шествие на учебните заведения тръгва от Дома на културата към Градската градина в 11.30 часа. Също по традиция пред Паметника на Освободителите  ще се състои и тържественият ритуал, посветен на празника на Кърджали, който ще започне точно в 12 на обед. Той ще бъде последван от концертна програма, подготвена от общински самодейни състави.

Следобед от 16 часа децата на Кърджали ще се изявават в „Сцена на талантите“ на Гладкото пространство срещу общинската администрация. От 17 часа Гвардейският духов оркестър ще свири пред паметника на Васил Левски, а от 17.30 в театъра започва концерт на Ансамбъла на Българската армия. 

Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка на площад „Освобождение“ в Кърджали от 19 часа, на която се очаква да присъства и президентът на България Румен Радев.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ