Купувачите започват да отказват украинско зърно 

снимка: © pixabay

Много страни напоследък започнаха да отказват украинско зърно, тъй като Киев не може да изпълни ангажиментите си по сключени по-рано договори, каза пред ТАСС основателят на Руската национална агенция по земеделие Александър Гавриленко.

„Договорите са строго обвързани със срокове и купувачите в различни страни разчитаха на това зърно“, каза експертът.

Украйна заяви по-рано, че е готова да доставя пет милиона тона зърно на световния пазар месечно. В същото време страната достави такива обеми за износ миналата година и ще бъде трудно да ги поддържа сега, каза Гавриленко.

„Египетският генерален орган за доставки на стоки (GASC) отхвърли покупката на няколко партиди пшеница в размер на 240 000 тона в края на юли“, каза експертът. „Купувачите в други страни също постепенно се отказват от договори, защото Украйна се оказа неспособна да достави стоките навреме“, добави той.

„Украйна винаги е била конкурент на Русия на черноморския пазар заедно с Франция и Румъния; по-рано не са възникнали особени въпроси по отношение на качеството. Една година беше по-лошо, друга – по-добре“, отбеляза Гавриленко. „Въпреки това в момента има големи опасения, че качеството ще намалее драстично“, каза той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ