Кръвта показва всичко за вашето здраве! (ФАКТИ)

снимка: © pixabay

На всеки човек му се е случвало да дава кръв за анализ поне веднъж. Това е един от важните методи за лабораторни изследвания, предписани за установяване на повечето заболявания, защото промените в състава на кръвта отразяват процесите, протичащи в нашето тяло.

Тъй като клетъчният състав на кръвта на здрав човек е доста постоянна, промените в нея, които се появяват в резултат на различни заболявания, веднага се виждат.

За да бъде изследването най-точно, кръвта трябва да се взема на гладно или поне 2 часа след хранене. При повторни анализи се взема проба от кръв по същото време и при същите условия.

Как да разтълкуваме показателите от кръвен тест?

При дешифрирането на резултатите от анализа компетентен лекар задължително ще вземе предвид пола и физиологичното състояние на човека. Например при жени по време на ПМС се увеличава СУЕ, а броят на тромбоцитите намалява.

Само лекар може точно да разшифрова вашите кръвни изследвания, но знаейки нормата и гледайки анализа, можете да придобиете представа за процесите, протичащи в тялото ви.

  • Хемоглобин (Hb). Сложен протеин, основният компонент на червените кръвни клетки, чиято основна функция е пренасянето на кислород от белите дробове към тъканите и отстраняването на CO2. Нормални показатели: за мъже – 130-160 г/литър, за жени – 120-140 г/литър. Ако хемоглобинът е понижен, това показва възможна анемия или загуба на кръв, а много високите стойности показват дехидратация, кръвни заболявания и някои видове сърдечна недостатъчност.
  • Червени кръвни клетки. Това са кръвните клетки, които съдържат хемоглобин. Нормалните стойности при мъжете са 4.0–5.1 х10 на 12-та степен на литър, а при жените – 3.7–4.7 х 10 в 12-та степен на клетките на литър. При здрави хора може да се наблюдава излишък на червени кръвни клетки на голяма надморска височина в планината. Но обикновено това показва възможно заболяване на бронхите, белите дробове, бъбреците, черния дроб, сърцето. Излишните стероидни хормони също влияят върху този показател. Липсата на червени кръвни клетки показва анемия, остра загуба на кръв, хронични възпалителни процеси. Понякога се проявява в късна бременност.
  • Левкоцити. Това са бели кръвни клетки, те се произвеждат в костния мозък и лимфните възли, за да предпазят тялото от токсини, вируси, бактерии. 4.0–9.0 х 10 на 9-та степен на литър е норма за всички. Излишъкът показва възпаление или бактериална инфекция в организма. Случва се нивото на левкоцитите „да скочи“ в резултат на емоционално напрежение, физически стрес или бременност. Вирусната инфекция, както и приемането на аналгетици и антиконвулсанти водят до намаляване на броя на белите кръвни клетки.
  • Тромбоцитни. Клетки, отговорни за коагулацията на кръвта. Нормалното число за всички е 180–320 х 10 на 9-та степен на литър. Повишеното количество може да показва туберкулоза, улцерозен колит, цироза. Намаляване на броя на тромбоцитите се наблюдава при консумация на алкохол, отравяне с тежки метали, кръвни заболявания, бъбречна недостатъчност, заболявания на черния дроб, далака, хормонални нарушения. Някои лекарства (антибиотици, диуретици, дигоксин, нитроглицерин) също намаляват броя на тромбоцитите в кръвта.
  • ESR или СУE. Степента на утаяване на еритроцитите. Нормата за мъжете е 2-10 mm/h, за жените – 2-15 mm/h. Това е важен показател за хода на заболяването или общото състояние. Високите стойности се наблюдават при инфекции, възпаления, анемия, бъбречни заболявания, хормонални нарушения, шок след наранявания и операции, по време на бременност, след раждане, по време на менструация. И намалена – с нарушение на кръвообращението, анафилактичен шок. СУЕ при жените винаги е малко по-висока, отколкото при мъжете. Промяната на протеиновия състав на кръвта по време на бременност също води до увеличаване на СУЕ.
  • Глюкоза. Нормална за всички показатели за нивата на кръвната глюкоза е 3,5–6,5 mmol/литър. Концентрацията под тези стойности показва неправилно хранене, хормонални неизправности. Високият индикатор показва диабет.
  • Протеин. Общият нормален протеин е 60–80 g/литър. Той намалява след строги диети, както и при нарушения в черния дроб и бъбреците.
  • Общ билирубин. Билирубинът е индикатор за чернодробната функция. Нормата е 20,5 ммол/литър. С хепатит, жлъчнокаменна болест или унищожаване на червените кръвни клетки този показател се увеличава.
  • Креатинин. Индикатор от 0,18 mmol/литър показва нормалното функциониране на бъбреците. Превишаването на тази цифра показва бъбречна недостатъчност.

предаде: е-здраве и култура.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ