Косово ще подаде молба за членство в ЕС през декември

снимка: © pixabay

Очаква се Косово да кандидатства за членство в Европейския съюз през декември, написа сръбският в. вестник „Данас“, позовавайки се на властите в Прищина.

Косово възнамерява да подаде молба и за членство в ЕС, след като подаде молба за членство в Съвета на Европа на 12 май тази година., съобщават новините. Очаква се молбата да бъде подадена през декември, това каза Клисман Кадиу, политически съветник на вицепремиера Бесник Бислими.

„Ние като правителство започнахме подготовка за подаване на молба за членство в ЕС като първа стъпка, за да получим статут на страна кандидат. Молбата ще бъде подадена тази година, през декември. Междувременно в края на август бе образуван Изпълнителен комитет, който да се заеме с подготовката на тази кандидатура. Правителството предприема всички необходими стъпки, за да информира съюзниците и чешкото председателство на ЕС за целта на кандидатурата“, добави Кадиу.

Има различни мнения за това дали е подходящият момент за кандидатстване за членство в ЕС.

Незир Краки, университетски професор, заяви за радио Косово, че евентуално кандидатстване до края на годината не е преждевременно.

Университетският професор Арбен Фетоши обаче смята, че макар Косово да е право в усилията си да получи статут на страна кандидатка за ЕС, усилията на правителството за това са преждевременни.

При евентуалната кандидатура за статут на страна кандидатка за ЕС Косово трябва да внимава да не бъде отхвърлено. „Мисля, че институциите трябва да се подготвят добре и да отдадат максимално значение на гарантирането на процеса, който ще доведе до приемане на молбата и предоставяне на статут на кандидат за Косово и след това да определят момента, когато ще подадат тази молба“, каза Фетоши.

От 2003 г., когато на страните от Западните Балкани бе обещана европейска перспектива, Косово е единствената страна, която не е кандидатствала за членство в ЕС, отбеляза вестник „Данас“, цитиран от БТА.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ