Косата: Част от нервната система с мистична сила и информация

снимка: © pexels

Митовете за магичната сила и енергия на косата са още от древни времена.

Спомняте ли си библейската история за  Самсон и Далила и че всъщност силата на Самсон се крие в неговата дълга коса?

А когато мислим за индианците, винаги си представяме една и съща картина: дълга коса, цветни пера и томахавка (индианската брадва). Този горд народ е много повече от това, той е магически привлекателен и впечатляващ със своята духовност.

Всеизвестно е, че индианците сваляли скалпа на враговете си, но причината да го правят е много малко известна.

Индианците са вярвали, че косата е източник на сила и мощ и че загубата е знак, че Великият Дух (Маниту), е напуснал този, на  когото е взет скалпа.

Американската армия много често наемала индианците като добре обучени войни още от времето на колониалните войни, а след това ги е използвала за намиране на подходящи места за заселване и зимни лагери за собствения си народ. Поради това те са били смятани за потенциални предатели. След намирането на подходящи местоположения, следвало убийството на хиляди хора, избиване на жени, деца и старци.

По време на гражданската война, индианците са участвали в двете страни, а през Втората световна война „навахо“ е  езикът, който е  използван за кодиране на съобщенията между американското военно командване, защото врагът не е могъл да разбере, а индианците го използвали като телеграф във войната.

Когато индианците се подготвяли за битка, завивали косата си около лицето, правели плитки, увити в кожени колани, а в тях поставяли перо от сокол, за да  не може врагът да ги хване за косата и по този начин да им отнеме властта.

Завладените склалпове означавали  победа, както над тялото, така и над духа на противника, когото със  скалпирането са обезчестили.

Американската армия, когато е наела индианските потомци, не обръщала внимание на дългата коса, но всичко се е променило по време на войната във Виетнам. Започнали опити на армията да създаде  „единен“ външния вид на американския войник. Това се преустановило без никакво обяснение, а причината и до днес се държи в тайна.

източник: e-zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ