Кои храни подобряват сърдечната функция и кръвообращението

снимка: © pixabay

Кръвообращението е един от най-важните механизми в тялото. Чрез него се доставят кислород и ценни хранителни вещества до всяка клетка и тъкан в организма. Нарушеното кръвообращение може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако тъканите не получават всички ценни елементи, от които се нуждаят, функциите им могат да бъдат сериозно възпрепятствани.

От кръвообращението зависи и извеждането на токсините и отпадните продукти от тялото. Чрез кръвта се отвежда въглеродния диоксид обратно към сърцето и белия дроб, токсините и отпадъците от метаболизма се отвеждат към черния дроб и бъбреците.

Проблемите с кръвообращението могат да предизвикат умора, мускулни спазми, усещане за студ в крайниците, разширени вени, повишен риск от инфаркт и инсулт.

Сред водещите причини за нарушено кръвообращение са затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания. Редовната физическа активност и упражненията стимулират кръвообращението и могат да допринесат за подобряването му.

Някои храни също имат силно влияние върху кръвообращението, като снабдяват организма с ценни за неговите функции вещества. Здравословното хранене и избягването на преработените и наситени с вредни вещества храни е много важно за подобряване на кръвообращението.

Кои са храните и напитките, които подобряват кръвообращението?

Зеленият чай се свързва с подобряване на кръвообращението заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си. Той насърчава сърдечносъдовото здраве, намалява възпалението в клетките и тъканите, заздравява стените на кръвоносните съдове, предаде newsbg.

Лютият червен пипер, куркумата и чесънът пък са сред подправките с мощно влияние върху кръвообращението. Те го стимулират, подобряват, обогатяват кръвта с ценни вещества и имат мощни противовъзпалителни свойства, важни за кръвоносната система.

Червеното цвекло съдържа естествени нитрати. Това са природни съединения, които се срещат в някои храни и които действат като естествени съдоразширяващи агенти. Разширяването и отпускането на стените на кръвоносните съдове улеснява кръвотока, намалява кръвното налягане и стимулира притока на кръв до тъканите.

Листните зеленчуци, като спанак, къдраво зеле, маруля, също са много богати на естествени не добавени нитрати, които насърчават сърдечносъдовото здраве и кръвообращението. За да усвоите по-добре веществата от тях е важно да ги дъвчете старателно.

Друга подправка с мощно положително въздействие спрямо кръвообращението е канелата. Тя заедно с куркумата, пипера и чесъна дават не само прекрасен вкус на ястията и печивата, но доставят ценни вещества на организма, които подпомагат не само кръвообращението, но и много други функции в тялото.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ