Кое е общото между България и Индия

снимка: © pexels

В столицата на Индия, Делхи, начално училище носи името Георги Раковски.

А училищата с неговото име са 12 на цялата територия на държавата.

Нашият изтъкнат възрожденец, учен и революционер се радва на голяма популярност в Индия. Когато е в Белград, Раковски пише статия в своя вестник срещу англичаните и издевателствата им срещу индийския народ. А те били наистина потресаващи и зловещи – британците завързвали въстаниците по четирима пред дулото на оръдието, а телата им били разкъсвани по такъв начин, че близките им не можели да ги разпознаят. Подобно варварство не можело да остави революционера безразличен. Вестникът излиза на български и на френски. Публикациите му получават международен отзвук, а индийците го припознават като съмишленик и национален герой.

През 1998 година откриват българското училище в Делхи, което носи името Георги Раковски.

Учениците от училището знаят факти за живота на българския възрожденец и учат за неговата емблематична личност. Подкрепата по онова време на трудни изпитания оказва влияние и до днес. Неслучайно съществуват 12 училища, които носят името Георги Раковски. Забележителният възрожденец е и единственият българин с паметник в Делхи. Той се намира в двора на училището, което носи неговото име. В него учат над 850 деца.

Известни са интересите на Раковски към богатата индийска култура и история. Интелектуалецът вдъхва кураж и повдига националното самочувствие на борещия се за духовно извисяване български народ с примери от историята, които са сходни с тези от древната индийска култура. Той открива и описва много примери за родство между българския език и санскрит, като намира и аналогии в съвременния български фолклор с божества и митични персонажи от индийската митология. Малцина европейски народи могат да се похвалят с такова богатство. Раковски се осланя на представата за древна Индия като люлката на европейската цивилизация. Възрожденецът е първият българин превел санскритския епос „Панчатантра“.

Изтъкнатият котленец е енциклопедична личност и често надхвърля рамките на времето, в което живее. Владее 7 езика, 3 от които древни – персийски, арабски и санскрит. Говори се, че по онова време е бил единственият българин, който знае Ригведа (древна индийска колекция от ведически санскритски химни). Освен революционер, той е и писател, журналист, етнолог, историк и архивар. Оставя отпечатък в сферата на образованието, науката и печата.

Макар България и Индия да са далеч една от друга, те отдавна са свързани с обща нишка. Богатата история на двата народа  и борбата им за независимост ги превръща в съмишленици. Приликите се увеличават, а разликите избледняват. Раковски е посрещан навсякъде в Европа като високообразован интелектуалец. Видният възрожденец обаче настоява където и да е, на първо място да го възприемат като българин и после като европеец. Затова успява да представи България по света по забележителен начин.

източник: здраве

ПРОЧЕТИ ОЩЕ