Кога ще се изплати еднократната добавка от 75лева

снимка: © pixabay

Националният осигурителен институт (НОИ) започва изплащането на еднократната добавка от 75 лв. от 1ви Април тази година, съобщават от novini.bg Пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина в периода от 1 до 28 февруари 2022 г. Въз основа на данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ), право на това трето плащане имат 20 704 пенсионери.

В началото на февруари и на март добавка получиха 694 643 и 26 376 лица. Общият брой, ще достигне 741 723

Сумата от 75 лева ще се изплаща еднократно на правоимащите лица, като възрастна и пенсията няма да се взимат под въпрос . Ще бъде изготвен пенсионен запис ,за пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенски станции и ще могат да ги получават както на първо число на съответния месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си. Платежните сметки в банките и другите платежни институции ще бъдат заредени в първия ден на април.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат каквито и да било здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ