Климатолози разработиха метод за по-точно прогнозиране на екстремните метеорологични явления

снимка: © pixabay

Климатолози от Европа и Китай разработиха нов метод за прогнозиране на екстремните метеорологични явления, пише сп. „Нейчър къмюникейшънс“.

Методът е с около 20-40 процента по-точен от съществуващите.

Учените определят екстремните метеорологични явления като периоди с необичайно високи температури през зимата, горещи вълни през лятото, ежеседмични проливни дъждове, суши и други. Честотата на тези явления се увеличава, което прави способността за тяхното прогнозиране особено актуална.

Съществуващите модели, използвани от климатолозите в работата им, дават много големи различия в прогнозираните честота и естество на екстремните метеорологични явления. Те например не вземат предвид регионалните различия във валежите или използват данни за тропиците. В много случаи съществуващите колебания в честотата и характера на валежите са силно подценени. Поради тази причина учените са разработили нов подход за намаляване на грешката при подобни изчисления с 20-40 процента.

Изследователите например са установили, че екстремните метеорологични явления ще бъдат много по-силно изразени в Северна Азия, отколкото се посочваше в предишните прогнози. В Европа обаче честотата на екстремните метеорологични явления няма да се увеличи толкова, колкото се смяташе доскоро, допълва БТА, предават новините.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ