Китай: Ще останем верни на Русия

Пекин планира да засили стратегическото партньорство и сътрудничество с Москва независимо от промените на международната сцена, каза заместник-министърът на външните работи на Китай Льо Ючън на среща с руския посланик в Китай Андрей Денисов., предаде TASS.

„Независимо как се променя международната ситуация, Китай ще остане отдаден на политиката, която прие по-рано, която има за цел да работи съвместно с Русия за засилване на стратегическото сътрудничество, осъществяване на взаимноизгодно сътрудничество, съвместно насърчаване на общи интереси и улесняване на изграждането на нов модел на международните отношения и общност с обща съдба“, каза Льо Юченг, според изявление, публикувано от китайското външно министерство във вторник.

Висшият дипломат отбеляза, че търговията между Китай и Русия е достигнала 38,2 милиарда долара през първото тримесечие на годината, което показва около 30% ръст в сравнение със същия период на 2021 г. „Това напълно показва голямата гъвкавост и вътрешна сила на сътрудничеството между две държави“, каза Льо Юченг.

Според китайското външно министерство, страните са обсъдили и начини за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) и Шанхайската организация за сътрудничество, както и ситуацията в Украйна и други регионални и глобални въпроси. .

ПРОЧЕТИ ОЩЕ