Китай: Удължаването на военните действия може да доведе до бедствия в целия свят!

снимка: © pexels

Удължаването на военните действия в Украйна може да доведе до изключително негативни последици и да предизвика война в цяла Европа, каза в Сряда китайският военен експерт Сонг Чжунпин. ,предаде TASS.

„Русия даде да се разбере, че не може да загуби. Ако и двете страни продължат да бъдат твърди, сраженията могат да се развият в цяла Европа, което би било огромно бедствие за всички европейски държави, както и за целия свят“, пише Global „Таймс„.

Според Сонг Чжунпин САЩ „на практика са превърнали Украйна в държава-членка на НАТО“. „В крайна сметка никога досега нито един член на алианса не е получавал толкова голяма подкрепа от САЩ, особено по отношение на оръжията“, подчерта експертът.

Неговият колега Джан Хонг, експерт по източноевропейски изследвания от Китайската академия на социалните науки, каза, че Киев „се опитва да вкара Москва в дълга война, за да изчерпи икономическата и военната мощ на Русия“. Според него по този начин Украйна се надява, че в крайна сметка Русия ще бъде принудена да изтегли войските си. Той каза, че една продължителна война в Украйна заплашва да доведе до „невъобразими последствия“, като отбеляза и вероятността от използване на ядрено оръжие.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров припомни, че през януари петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН направиха изявление за недопустимост на ядрена война. „Това е нашата принципна позиция, ние се ръководим от това и, разбира се, не бих искал тези рискове да се завишават изкуствено сега, когато рисковете са доста значителни. Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да се подценява. “, каза Лавров.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ