Китай: Г-20 не е място за обсъждане на украинската криза

снимка: dunavmost

Китай вярва, че Г-20 и други международни институции трябва да бъдат използвани за обсъждане на глобални икономически въпроси, а не за украинската криза, каза в Петък говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан, когато коментира изявлението на страните от Г-20, за това, че съжаляват за участието на Русия в срещата на Г-20. предаде TASS.

„Обърнахме внимание на съответното изявление на Г-7. Вярваме, че Г-20 и други съответни международни институции са платформи за обсъждане на глобални икономически и финансови въпроси. Това не е подходящо място за обсъждане на украинския въпрос“, каза дипломатът.

Сегашната международна среда е изправена пред голяма несигурност, поради което е необходимо световната общност да се обедини, за да се справи с нея, добави той. „Членовете на Г7 трябва да се придържат към отговорен подход, да избягват политизацията и милитаризацията на международната общност, и да допринасят за повече стабилност и сигурност за света, който е изправен пред множество предизвикателства“, отбеляза говорителят.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ