Кислородната вода може да помогне на стайните растения

снимка: © pexels

Разтворът с кислородна вода, е подходящ за различни цели при растенията. Първо, може да се използва за дезинфекция на листата и почвата. На второ място, подходящ е за лечение на растителните семена. В допълнение, често се използва за предотвратяване на гниене.

Аптечното лекарство може да се използва по различни начини. Например, използвайте го за поливане на стайни растения. Дъждовната вода е най-подходяща за това. Но ако не можете да я осигурите, използвайте вода без хлор. Разредете 2 с. л. водороден прекис в 1 литър вода и разбъркайте добре, след това полейте растението.

Ако искате да обработите почвата, разредете 3 ml кислородна вода в 1 литър вода. Освен това кислородната вода може да се използва за пръскане на растенията. В този случай пропорциите на разтвора остават същите, но трябва да добавите щипка захар към него. Напръскайте външната страна на стайните растения. Не забравяйте за стъблата. В резултат на това външният вид на вашите зелени приятели значително ще се подобри.

Освен всичко друго, стайните растения трябва да бъдат защитени от вредители. Например мушици, паяци, акари и други. За целта добавете не захар, а 40 капки йод към приготвения разтвор. Описаният от нас разтвор се препоръчва да се използва не повече от 1 път за 4-5 дни.

Внимавайте с дозировката на водородния пероксид. Трябва да разберете с каква цел ще го използвате. Например за ежедневно поливане са достатъчни само няколко капки на 1 литър вода. Ако искате да дезинфекцирате семената преди засаждане, аптечният продукт не трябва да се разрежда. Този съвет е по-подходящ за засаждане на зеленчукови култури в градината. Мажете да подготвите почвата. Това ще изисква 1 шишенце пероксид и 5 литра вода.

Водородният прекис е универсално лекарство за стайни растения. Факт е, че той съдържа микроелементи, важни за растежа и цъфтежа. Следователно не е необходимо да използвате допълнително торене, ако започнете да използвате пероксид. Бъдете внимателни, тъй като твърде много тор може да навреди на растението.

източник: здраве и култура

ПРОЧЕТИ ОЩЕ