Ким Чен-ун и „страховитата ударна мощ“ на Северна Корея

снимка: © pixabay

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да осигури на страната си „страховита“ и неудържима военна мощ, съобщиха държавните медии, броени дни след успешното изстрелване на най-мощната ракета на Пхенян досега, предаде Франс прес, пишат от vesti.bg

„Страната може да възпира и контролира всички заплахи и всяко изнудване от страна на империалистите само когато притежава страховити ударни средства и съкрушителна мощ“

На 25 март Северна Корея извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета с голям обсег (ICBM), първото от 2017 г. „Хвасон“-17 беше показана за първи път през ноември 2020 г. и бе наречена от анализаторите „ракета-чудовище“.

„Страната може да възпира и контролира всички заплахи и всяко изнудване от страна на империалистите само когато притежава страховити ударни средства и съкрушителна мощ“, е заявил пред служители, участвали в изпитанието, Ким Чен-ун, цитиран от севернокорейската информационна агенция КЦТА.

„Ще продължим да следваме нашата цел за укрепване на националните отбранителни способности, за разработване на по-мощни ударни средства, с които да въоръжим нашата народна армия“, е казал още севернокорейският ръководител.

Изстреляната миналата седмица ракета изглежда е изминала по-голямо разстояние и е летяла по-високо от предишните междуконтинентални балистични ракети, изпитвани досега от Северна Корея, надхвърляйки показателите дори на ракета, проектирана да достигне и порази всяка част от територия на САЩ.

Според анализатори това успешно изстрелване вероятно е засилило убедеността на лидера, че страната му е на прав път за спечелване на превес в ядреното възпиране. Те смятат също, че той ще продължи да изпитва мощни оръжия.

Ядрените опити и изпитанията на ракети с голям обсег бяха прекъснати, докато Ким Чен-ун и бившият американски президент Доналд Тръмп водеха преговори. След неуспеха на срещата на върха в Ханой през 2019 г. дипломатическите контакти между двете страни изпаднаха в застой.

От началото на тази година Пхенян осъществи десетина изпитания, а изстрелването миналата седмица беляза подновяването на изпитанията на ракети с голям обсег.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ