Канада легализира твърди наркотици

снимка: © pexels

Провинция Британска Колумбия в Канада започва първия в страната процес за декриминализиране на малки количества твърди наркотици като кокаин и хероин, предаде Би Би Си.

От вторник възрастните могат да притежават до 2,5 грама от тези наркотици, както и метамфетамин, фентанил и морфин. Федералното правителство на Канада удовлетвори искането на провинцията на западния бряг да изпробва тригодишния експеримент.

Той следва подобна политика в близкия американски щат Орегон, който декриминализира твърдите наркотици през 2020 г.

Преди стартирането на пилотния проект Британска Колумбия и федералните служители очертаха правилата, съгласно федерално одобреното изключение от Закона за контролираните наркотици и вещества.

Въпреки че тези вещества ще останат незаконни, възрастните, за които бъде открито, че притежават общо по-малко от 2,5 г от наркотиците, няма да бъдат арестувани, обвинени или веществата им да бъдат конфискувани. Вместо това ще им бъде предложена информация за наличните здравни и социални услуги.

Федералният министър на психичното здраве и зависимостите Каролин Бенет в понеделник нарече този ход „монументална промяна в политиката за наркотиците, която благоприятства насърчаването на доверие и подкрепящи взаимоотношения в здравните и социалните услуги пред по-нататъшното криминализиране“.

Около 10 000 жители са починали от свръхдози наркотици откакто Британска Колумбия обяви наркотиците за извънредна ситуация за общественото здраве през 2016 г., съобщиха служители.

„Декриминализирането на хората, които употребяват наркотици, разрушава страха и срама, свързани с употребата на вещества, и гарантира, че се чувстват по-сигурни, когато потърсят животоспасяваща подкрепа“, каза Дженифър Уайтсайд, министър на психичното здраве и зависимостите на Британска Колумбия.

На хиляди полицаи в провинцията беше предложено обучение за промяна на правилата, включително тези във Ванкувър, най-големия град в провинцията.

Програмата ще продължи от 31 януари 2023 г. до 31 януари 2026 г., освен ако не бъде отменена от федералното правителство. Някои експерти поставиха под съмнение границата от 2,5 г, като казаха, че тя не е достатъчна, за да отчете навиците на много зависими.

Има някои изключения от схемата. Продажбата на наркотици остава незаконна. Освен това е незаконно да притежавате наркотици на територията на училища, детски заведения и летища.

Канада легализира употребата на канабис за развлечение за възрастни в цялата страна през 2018 г.

Но четирите наркотика, разрешени сега в малки количества, остават забранени, което означава, че няма планове да се продават в магазините, за разлика от марихуаната. Трафикът им през границите също остава незаконен, пише „Дарик“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ