Как се прави домашно масло

снимка: © pexels

Млякото се сварява. Добре е да се остави да престои един ден в хладилника в широка тенджера. След това с решетъчна лъжица се събира горният слой (каймак) и се слага в пластмасова кутия или друг съд с капак. Ако млякото не е голямо количество, то и суровината няма да е много, затова е добре да се събере от няколко дни, като през това време кутията с каймака престоява в камерата на хладилника и междувременно се допълва. Когато се събере достатъчно каймак  идва ред на маслото. Има няколко начина за разбиване.

Разбиване на масло с кухненски робот:

Размразеното мляко (каймак) се изсипва в каната на робота. Работи се с ножа. Налива се студена вода. Включва се уредът и след 3 минути по стените на каната започва да се отделя маслото, а на дъното остава водата, примесена с мляко. След още 2 минути е напълно готово. Събират се всички по-големи и по-малки частици на топка и се прехвърля в купа със студена вода. Измива се с няколко води, като през това време са размачква и изстисква с лъжицата или дори с ръка, докато напълно се измие от млякото и водата излезе максимално от маслото. Може да се остави и в цедка за известно време. Престоява един ден в  хладилника в отворен съд, за да се изпари още от водата. Съхранява се и се употребява като всяко друго масло. Ако е по-голямо количество, може да се раздели на малки парчета в кутийки и да се прибере във фризера.

Разбиване с миксер:

Млякото се изсипва в дълбока купа, след това се работи по абсолютно същия начин, като описания във вариант едно, но с бъркалките на миксера за разбиване на яйца. Тук трябва да се помисли за обезопасяване и предотвратяване на пръскането от съда.

Разбиване с буркан:

Млякото се изсипва в буркан с винт, например 720 мл. Налива се вода, затваря се плътно и се разклаща силно и дълго по подобие на барманите, когато правят коктейли с шейкър. Когато маслото се отдели по стените на буркана, се процедира по познатия начин от вариант едно. Продължителността на процеса варира, като зависи от вашата сила и упоритост.

източник: aksepravibg

ПРОЧЕТИ ОЩЕ