Как да съхранявате (и готвите) храната си, за да запазите хранителните вещества

снимки: © pexels

Времето е най-важният фактор, когато става въпрос за разграждането на хранителните вещества в храната. Така че, уверете се, че плодовете и зеленчуците, които купувате, са супер пресни и местно отгледани, а не транспортирани и опаковани.

Купуването на пресни зеленчуци и плодове не е достатъчно, за да гарантирате, че хранителните вещества, съдържащи се в тях, се запазват непокътнати. Правилното им съхранение по начин, който спомага за запазването на хранителните вещества, също е много важно. Същото важи и когато готвите определени хранителни продукти.

Освен това, като имате в предвид следните неща:

Съхранявайте храната си на хладно

Някои зеленчуци се справят по-добре в хладилника, а някои, като картофи, лук , необелен чесън и други кореноплодни зеленчуци, се съхраняват по-добре на сухи и хладни места. Други, с изключение на доматите , които могат да се държат на плота, могат да отидат в хладилника. Освен това, ако е възможно, опитайте се да пазарувате пресни продукти през ден, вместо да купувате и съхранявате за седмица или повече.

Оставете ги да дишат

Някои плодове, гъби и зеленчуци често се предлагат в найлонови торбички или покрити с целофан в пластмасови кутии. Съхранявайте ги в хартиена торбичка или направете няколко дупки в пластмасата, за да им позволите да дишат.

Замразяването понякога е по-добро

Понякога зеленчуци като грах са по-добри замразени. Замразените зеленчуци също са питателни, ако са закупени пресни, веднага бланширани и замразени веднага след това. 

Когато готвите, имайте предвид следното, за да осигурите минимална или нулева загуба на хранителни вещества:

-Агресивното белене на дебели слоеве на плод или зеленчук води до загуба на витамини. Така че, дръжте кожата необелена , когато е възможно, или ако трябва да я обелите, обелете я на тънко.

– Избягвайте да претопляте една и съща храна многократно.

-Водата, която използвате за варене на зеленчуци, може да се използва като бульон в други ястия.

-Когато е възможно, гответе зеленчуците на пара , вместо да ги варите.

– Избягвайте да нарязвате зеленчуците на ситно, тъй като те са по-податливи на загуба на влага и естествен цвят, а оттам и на хранителните вещества.

Източник: Indianexpress

ПРОЧЕТИ ОЩЕ