Как да си направим сами вкусен, ориенталски, домашен локум?

снимки: © pexels

Преди няколко века султанът поръчал на придворния готвач-сладкар да направи нечувано досега сладко изкушение, за да угоди на жените от харема си. След дълги опити готвачът получил захаросано изкушение локум, като смесил сироп, различни аромати и ядки. Има много легенди за локума, като съществуването му се споменава още през 12 век, когато Ричард Лъвското сърце поръчал богата трапеза за своята сватба. Сред месата, плодовете и деликатесите на масата имало и локум.

Една друга славянска легенда пък разказва как смел момък успял да откупи своята любима през 14 век, която била предвидена за харема на султана. Юнакът поднесъл на султана локум и си върнал жената. Още една история от 17 век пък обвързва локума с младия сладкар Бекир Ефенди, който успял с изобретателност да омилостиви лошия нрав на султана, като му приготвил нетрадиционното тогава лакомство.

През 18 век локумът успял да покори и сърцата на английските аристократи, като се вписал в тяхната чаена церемония. По време на обичайното пиене на следобеден чай благородниците в Англия обичали да си похапват локум.

Сладкото съчетание рахат локум е символ на безметежно задоволство или безгранично удоволствие, както всъщност може и да се преведе самата дума рахат. До края на 18 век, когато започва производството на захар, локумът се е подслаждал с мед и гроздова меласа.

Има много видове локуми с различни добавки и форма на крайния продукт! Предлагаме ви рецепта за приготвяне на домашен локум с плодове и ядки – празник, достоен за султана!

Рецепта за приготвяне на вкусен домашен локум

Съставки:

  • 1 чаена чаша царевично нишесте
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша сочни плодове (ягоди, малини, сливи, кайсии)
  • 2 чаени чаши вода
  • 100 грама белени, сурови ядки
  • 1 чаена чаша пудра захар
  • 1 лъжичка ванилова захар

Приготвяне:
Смелете плодовете в блендер. Смесете ваниловата захар с 1/3 от плодовото пюре и 1 чаена чаша вода. Сложете да ври на умерен огън (5-7 минути след завиране).
Останалото плодово  пюре се смесва с царевичното нишесте и 1 чаена чаша вода.  След това се изсипва на тънка струя към сладката смес на котлона. През цялото време се разбърква и се вари в продължение на 2-3 минути, докато се сгъсти. Царевично нишесте може да бъде заменено с пшенично, но в този случай кубчетата ще бъдат с по-неустойчива форма.
Отстранете от огъня, добавете ядките и разбъркайте.
Вземете правоъгълна форма, застелете с фолио поставете сместа и равномерно разпределете. Височината на слоя да не е повече от 2 см. След втвърдяване (около 8 часа) извадете локума от формата заедно с фолиото. Нарежете на кубчета. Всяка кубче оваляйте с пудра захар и нишесте.

източник: zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ