Как да познаем българските храни за Великден?

снимка: © pexels

Българската агенция по безопасност на храните до момента е извършила над 700 проверки в обектите в търговската мрежа. При всички проверки са проверени традиционните за сезона храни – агнешкото месо, яйцата, козунаците, пресните салати. Преди Великден БАБХ обяви, че ще извършва засилени проверки в обекти за производство и търговия с хранителни продукти, а проверките ще продължат до 8 май.
„При тези проверки за наша радост се установяват твърде малко нарушения. Колегите са установили 100 яйца, които не са били съхранявани при правилната температура. Яйцата са изтеглени и насочени за унищожаване. Също така в един търговски обект сме установили подвеждащата практика замразено месо да се предлага на потребителите като охладено и са взети необходимите мерки“, обясни д-р Кремена Стоева от БАБХ в „България сутрин“., предаде dnes.bg.

Тя изтъкна, че това не е масова практика на търговците. Гостът обясни, че основната идентификация, че агнешкото месо е преминало ветеринарния контрол, са печатите, които се поставят на съответните места.

„Когато месото е добито в кланици в България и са с произход България, на месото се поставят печати със син цвят. Когато месото е добито в кланици в България, но животните не са отгледани в България, тогава на месото се поставя печат с червен цвят. Ако месото е влязло като готово прясно месо за консумация, тогава печатите се поставят от съответната кланица, като се използват всички разрешени цветове – син, червен и кафяв. Това не са позволени цветове за поставяне на здравна маркировка“, коментира Стоева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ при яйцата се следи за регламентирана търговия – яйцата да са добити в регистрирани ферми, което се доказва с печатите, поставени върху самите яйца. Тя добави, че на печата се изписва кодировка, която показва страната на произход, също така има една цифра, която показва начина на отглеждане на кокошките и номера на съответната ферма.

Тя разясни, че на този етап няма нарушения при проверки на плодове и зеленчуци в търговската мрежа. Гостът поясни, че гражданите могат да подават сигнали и жалби на сайта на БАБХ и има горещ телефон, който е обявен на сайта.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ