Как да накараме децата да опитват нови храни?

снимка: © pixabay


До училищна възраст повечето деца преодоляват своята неприязън към новите храни и необходимостта постоянно да отстояват независимостта си. Все пак остава капризът от време на време детето да държи на една и съща храна по време на всяко ядене. Това обаче не е причина за тревога.

Детето има вродено усещане за това колко храна е нужна на тялото му, за да расте и да бъде в добро здраве, и от него зависи какво ще яде. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да осигурите голямо разнообразие от здравословни храни в позитивна и спокойна среда, така че времето за хранене да бъде приятно за всички.

Осигурете разнообразие от добри храни за всяко хранене на детето. То може би ще се радва да опита нови неща, но може и да отнеме много време преди да е готово да опита. Затова бъдете търпеливи. Когато предлагате нова храна, просто я поставете на масата заедно с всичко останало и не ѝ обръщайте специално внимание. Не я поставяйте в чинията на детето си, нека то само я избере. То може веднага да посегне към нея или да свикне след време, щом види, че сте яли от нея няколко пъти.

Не предлагайте на детето си цяло меню от непознати храни, защото е малко вероятно да опита която и да е от тях. 

Вместо това осигурявайте винаги хранене, която включва поне едно нещо, което знаете, че вашето дете харесва.

Когато представяте нови храни, не ги предлагайте в големи количества. 

Ако по някакво чудо детето ви е готово да опита нова храна, дайте му само хапка и го оставете да поиска още преди да сложи цяла порция в чинията. По този начин то няма да се почувства претоварено, а на вас няма да ви се стори загуба на храна, ако то не я изяде. Опитайте се да включите нови храни, когато детето е гладно – например резенчета ананас, когато му се прияде нещо следобед.

Имайте предвид, че небцето на някои деца е по-чувствително от други и може просто да не харесат текстурата, цвета или вкуса на някои храни. 

Ето защо едно дете вероятно твърди, че не харесва нещо, което никога не е опитвало. По същия начин някои деца могат да отхвърлят дадена храна, защото тя им напомня за случай, когато са били болни, или защото усещат някаква друга негативна връзка. Ако вашето дете се оплаква, че от определена храна ще му се догади, спрете да я сервирате за известно време. Винаги можете да пробвате отново, когато е малко по-голямо.

Ако му приготвяте обяд за училище в кутия, дайте на детето си малко свобода на избор за това какво да включва, добавяйте и забавна изненада от време на време. 

По-вълнуващият обяд е по-вероятно да бъде изяден напълно.

Ако изглежда, че детето ви не хапва нищо освен макарони и сирене в продължение на дни, не се притеснявайте. Започнете да си записвате какво яде – вероятно ще установите, че то приема всички основни групи храни и в течение на седмица си набавя хранителните вещества, които са му необходими. Проучвания от Американската диетична асоциация показват, че децата – дори и тези, чиито родители ги смятат за „злояди“ – обикновено консумират достатъчно голямо разнообразие от храни, отговарящи на хранителните им нужди. Ако наистина не смятате, че детето ви се храни добре, бихте могли да промените подхода, както и да включите мултивитамини в ежедневните му хранителни навици.

източник: mama

ПРОЧЕТИ ОЩЕ