Какъв е бил Джон Харвард

снимка: © pexels

Джон Харвард, на когото е кръстен Харвардският университет, е свещеник.

В последствие колежът е наречен Харвардски университет, където считат Джон Харвард за най-почитания от своите основатели, а статуята в негова чест е в харвардския двор.

Харвардският университет е университет в град Кеймбридж, близо до град Бостън, щата Масачузетс, САЩ.

Основан е на 8 септември 1636 г. като Кеймбриджки колеж, което го прави най-старото висше учебно заведение в САЩ (макар до началото на XIX в. да е средно училище). На 13 март 1639 г. е преименуван на името на Джон Харвард (1607 – 1638 г.), който завещава половината си имущество и библиотека на университета. До края на XVIII век главно място в учебния курс на колежа заемат библеистиката и древните езици, след което започват да се преподават нови езици и математика. В началото на XIX век колежът представлява привилегировано средно училище, в което обучението започва от 14-годишна възраст. Учебният курс е задължителен за всички.

Преминаването от колеж към университет става през XIX век, когато към Харвардския колеж са присъединени медицинският (основан през 1810 г.) и юридическият (1817 г.) факултети. Учебният план е разширен, въведени са история, политикономия, химия, геология и други предмети.

През втората четвърт на XIX в. университетът, в който преподават видни учени, става център на научния и културния живот в САЩ.

снимка: zdravey

ПРОЧЕТИ ОЩЕ