Какви мерки предприе Китай, за да съживи икономиката си

снимка: GETTY IMAGES

За да съживи икономиката си, в следствие от пандемията правителството на Китай, представи пакет от 33 мерки, обхващащи фискалната, финансовата, инвестиционната и индустриалната политика на страната.

Пакетът от стимули, който беше маркиран от Държавния съвет на Китай на рутинно заседание през миналата седмица, подчертава промяната на политиката на Пекин към стимулиране на икономическия растеж, след като драконовските мерки за контрол на разпространението на коронавирус в страната засегнаха икономиката и застрашават целта за увеличение на брутния вътрешен продукт с 5,5 на сто през настоящата година.

Китай ще насърчава здравословното развитие на така наречените платформените компании (големи компании, създаващи основополагаща технология, върху която се раждат и изграждат други компании.), които се очаква да играят роля за стабилизиране на работните места.

Платформените компании ще се насърчават да осъществяват пробиви в области, като облачните изчисления, изкуственият интелект и блокчейн технологиите. Китай също така ще разшири частните инвестиции, ще ускори изграждането на инфраструктура и ще стимулира покупките на автомобили и домакински уреди, за да стабилизира инвестициите., предаде novini.bg.

По отношение на монетарните и финансовите политики, Пекин ще повиши ефективността на финансирането чрез капиталовите пазари, като подкрепя местни бизнеси в публичното им предлагане на борсата в Хонконг, както и ще насърчава офшорни листвания от квалифицирани платформени компании. Мерките включват и политики за гарантиране на енергийна и продоволствена сигурност и стабилизиране на веригите за доставки, посочват от Държавния съвет на Китай.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ