Историята на отец Урбан Грандиер, който сключи договор с Дявола

снимка: sanovnik

Историята на отец Урбан Грандиер е една от най-дълго пазените тайни на Католическата църква.

Урбан живял преди четири века в градчето Лондун, Франция. Той бил католически свещеник, но с поведението си въобще не показвал смирение и отдаденост на Бога. Описван от съвременниците си като дяволски красив мъж, той имал репутацията на изключителен любовник, който въобще не спазвал обета си за въздържание. През леглото му минали повечето влиятелни и богати жени на херцогството, в което живеел.

Въпреки че нарушавал каноните на Църквата, той въобще не пазел поведението си в тайна. Това му докарало неприятности и на 2 юни 1630 г. бил арестуван и признат за виновен за неморалност. Но Урбан умеел да създава солидни връзки. Само в рамките на година бил не просто помилван, но и всичките му титли и позиции били възстановени. Естествено, той отново се върнал към предишните си страсти.

Онова, което Урбан не знаел, било, че след помилването му неговите колеги свещеници пуснали в действие план, който да доведе до преждевременна и ужасяваща смърт.

Едно от задълженията на отец Урбан било да изповядва монахини урсилини в намиращия се в близост до Лондун манастир. Верен на нрава си, той се възползвал от много от заклелите се във въздържание изолирани жени.

Дълго време преди да се появи Урбан, изповедник в манастира бил отец Миньон. Той все още се интересувал от делата в манастира и научил за скандалните извращения, ставащи в него. Миньон убедил много монахини, особено Жана де Ангес, да обявят публично, че отец Грандиер е използвал магьосничеството върху тях. Някои твърдели, че са започнали да изпадат в пристъпи на лудост след изповедите си при Урабан, докато други обявявали, че той им се явявал като ангел и ги примамвал към развратни оргии. Монахините, прекарали дълги години във въздържание, имали ярки и скандални фантазии.

Когато отец Урбан разбрал, че репутацията му е станала много по-лоша от обичайното, той се обърнал към съдебния пристав, за да моли монахините да бъдат изолирани от шепота на отец Миньон. Съдебният изпълнител пренебрегнал молбата му и сестрите продължили да разпространяват слухове за сатанинското влияние на Грандиер.

Монахините били подложени на поредица от екзорсизми с любезното съдействие на отец Миньон, по време на които жените лаели, крещели, кълнели и мърморели диво из стаята и разказвали различни невероятни истории как били омагьосани и прелъстени от Урбан.

Въпреки усилията си отец Миньон не успял да разруши репутацията на Урбан Грандиер. Затова започнал да прави публични екзорсизми на монахините, на които започнали да се събират огромни тълпи от по 7000 човека.

Гражданите на Лондун наблюдавали как няколко свещеници се опитват да прогонят демоните от истерични монахини, всяка от които крещяла, че е пълна с демони благодарение на злите действия на отец Грандиер. Самият Урбан дори се опитал да извърши екзорсизъм на монахините с надеждата да изчисти името си. Това обаче не помогнало, защото, за да спасят живота си, жените започнали да пищят и да лаят като кучета при вида му.

Последният гвоздей в ковчега на отец Грандиер дошъл, когато на съдията по делото му били представени зашеметяващи доказателства, изпратили бедния похотлив свещеник направо на кладата. Анонимен представител донесъл в съда истински договор, откраднат уж от покоите на Урбан. Контрактът бил между свещеника и самия Луцифер. Документът дори включвал уникални подписи от всички споменати страни. В него пишело: Ние, влиятелният Луцифер, младият Сатана, Веелзевул, Левиатан, Елими и Астарот, заедно с другите, днес приехме пакта за завет на Урбан Грандиер, който е наш и ние обещаваме любовта на жените, цветето на девиците, уважението на монарсите, почестите, похотите и силите.

Договорът бил прочетен пред цялата тълпа, събрала се да гледа процеса. Тя обезумяла. Отец Урбан Грандиер бил хвърлен в тъмница, директно в ръцете на инквизиторите. Въпреки нечовешките изтезания, на които бил подложен, той не признал, че е сключил договор с Дявола. Все пак съдът решил, че наличието на документа е достатъчно и свещеникът бил осъден на смърт чрез изгаряне.

Въпреки че Урбан Грандиер не бил последният човек, убит след обвинение в магьосничество, неговата история се различавала от останалите поради физическото доказателство за неговите дяволски злодеяния. Въпросът откъде се е появил договорът, подписан от Сатаната, дълго време тормозел някои изследователи. Години по-късно, когато предполагаемият договор на Урбан с демоните на ада бил преразгледан от анализатори на почерка, било установено, че стилът на писане съвпада с този на главната монахиня на манастира и основен негов обвинител – Жана де Ангес, монахиня, която дълго време била негова любовница, преди той да избере по-млада нейна сестра.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ